Στις Ομάδες Εργασίας του φόρουμ Βιομηχανίας της Υφ. κας Τζάκρη οι Γιάννης Μπουτίνας και Παπαχαραλάμπους Γρηγόρης της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στη σύσταση του Φόρουμ Βιομηχανίας προχώρησε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Θεοδώρα Τζάκρη.

0 348

Στη σύσταση του Φόρουμ Βιομηχανίας προχώρησε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Θεοδώρα Τζάκρη.

Στη σύσταση του Φόρουμ Βιομηχανίας προχώρησε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Θεοδώρα Τζάκρη. Το Φόρουμ Βιομηχανίας, που για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα, είναι ένα πολιτικό και θεσμικό «όργανο εθνικής συνεργασίας» το οποίο αναμένεται να συμβάλει με προτάσεις στη συστηματική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του χώρου της βιομηχανίας, λειτουργώντας συμβουλευτικά προς τον εκάστοτε αρμόδιο για τη Βιομηχανία , Υφυπουργό.

Το νέο αυτό όργανο συνεργασίας και διαβούλευσης στοχεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις πολιτικής, κοινωνικής και διοικητικής συνεργασίας στην τροχιά της ανασυγκρότησης του βιομηχανικού τομέα και της μεταποίησης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο παραγωγής.

Το μοντέλο αυτό είναι αναγκαίο καθ’ ότι η εθνική οικονομία εμφανίζει δυο κύρια προβλήματα: Το ένα είναι το χρηματοδοτικό και το δεύτερο είναι το πρόβλημα της παραγωγής. Και η εικόνα αυτή αποτυπώνεται πλήρως μέσω των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων. Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και στη δημογραφική σύνθεση της χώρας.

Πρέπει λοιπόν:

1) Να πάμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επί επτά χρόνια συνεχόμενα αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και από την άλλη μειώνονται τα έσοδα του κράτους.
2) Να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος. Ας μην κρυβόμαστε. Το μεγάλο ασφαλιστικό κόστος αυξάνει την αδήλωτη (μαύρη) εργασία.
3) Τράπεζες. Δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια ανακεφαλαιοποιήσεις και επί της ουσίας να μην έχουμε τράπεζες, να μη έχουμε ρευστότητα, να μην έχουμε χρηματοδοτήσεις αποταμιεύσεις.
4) Σταθερότητα. Όσα κίνητρα και να δοθούν αν δεν υπάρχει πολιτική, οικονομική, φορολογική και κοινωνική σταθερότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.
5) Αναπτυξιακός νόμος. Στοχευμένος με χρονοδιαγράμματα.
6) Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.
7) Πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν θα έρθει κανείς να επενδύσει αν δεν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και δεν διευκολύνουμε τους επενδυτές.
8) Χρηματοδότηση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που «τρέχουν» για ενισχύσεις αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων, όμως αυτά πρέπει να γίνονται στοχευμένα και να είναι διαθέσιμα για όλους. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χρηματοδότηση καθώς τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αποτρεπτικά για τους περισσότερους επενδυτές.
9) Μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών».

Ο κ. Κ. Αγοραστός κλείνοντας τόνισε ότι: «Τώρα είναι ανάγκη να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο απ τη φθορά γιατί η ιστορία εκδικείται. Να δούμε με ρεαλισμό την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να στοχεύσουμε στην πραγματική οικονομία. Αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα την πραγματικότητα τα προβλήματα θα βρίσκονται συνέχεια μπροστά μας. Χρειάζεται τόλμη, πίστη και αποφασιστικότητα».

Το Φόρουμ Βιομηχανίας θα αποτελείται από μία συντονιστική επιτροπή και έξι τεχνικές υποομάδες.

Το κύριο αντικείμενο του Φόρουμ θα είναι:
(

α) ο σχεδιασμός ενός οδικού χάρτη άμεσων δράσεων για τη βιομηχανία
(β) η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής βιομηχανίας
Οι έξι τεχνικές υποομάδες εργασίας είναι:
Α. Ομάδα ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Β. Ομάδα διασύνδεσης ΚΑΙΝΟΤΟ ΜΙΑΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Γ. Ομάδα ενίσχυσης ΜμΕ
Δ. Ομάδα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ε. Ομάδα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ – ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΣΤ. Ομάδα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στο Φόρουμ Βιομηχανίας και συγκεκριμένα στην Γ΄ομάδα –Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα συμμετάσχουν οι Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους ,Πρόεδρος του Περιφ Συμβουλίου Θεσσαλίας και ο Μπουτίνας Ιωάννης ,Περιφ. σύμβουλος .

Η Συνοπτική Περιγραφή και το Έργο της Ομάδας αφορά τα εξής :

Οι Μικρομεσαίες Μεταποιητικές επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Θα προσδιοριστούν άμεσα μέτρα για την οργανωτική και τεχνολογική υποστήριξη των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία.

Θα προσδιοριστούν δράσεις ιδιαίτερα για αυτές που έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα και ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ παράλληλα βασίζονται σε εγγενή πλεονεκτήματα.

Παράλληλα θα εξετασθούν δράσεις για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοσθεί στο νέο ταχύτατα εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

Οι ομάδες εργασίας θα συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Υπουργείο για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων μετά τον Μάρτιο .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr