Στην Χρυσομηλιά θα μιλήσει η Φιλόλογος – Κοινωνιολόγος Ιωάννα Ζαχαράκη για τις αξίες στις ανθρώπινες σχέσεις

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Χρυσομηλιάς

0 176

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Χρυσομηλιάς

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Χρυσομηλιάς στις 08 Αυγούστου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ. η εναρκτήρια εκδήλωση της Ακαδημίας Αξιών με θέμα: «Σε ποιά Κοινωνία ζούμε και ποιό ρόλο παίζουν οι αξίες στις ανθρώπινες σχέσεις».

Η διάλεξη θα δοθεί από τη συντοπίτισσα μας, κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογο , Κοινωνιολόγο και αντιπρόεδρο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης .

Η κ. Ζαχαράκη εργάζεται από το 1981 στην Γερμανία ως Εισηγήτρια Σύμβουλος σε κοινωνικό φορέα και διδάσκει συγχρόνως ώς εντεταλμένη καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια του Ντύσσελντορφ και του Μπόχουμ ͘ επίσης έχει εκπονήσει το πρόγραμμα «Διαπαιδαγώγησης Αξιών για την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού». Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο πλαίσιο ενός τριετούς πιλοτικού πειραματικού προγράμματος από το 2009 έως το 2011 σε σχολείο και εξετάστηκε η μέθοδος διδασκαλίας, ως προς την αποτελεσματικότητά του και χαίρει επιτυχίας. Ύστερα από την μεγάλη ζήτηση του προγράμματος και την σημασία του θέματος στην σημερινή κοινωνία, ίδρυσε η ίδια το κοινωφελές ίδρυμα Ακαδημία Αξιών, που θα δραστηριοποιείται στο εξωτερικό καθώς και στην Ελλάδα. Σε αυτό θα εκπαιδεύονται φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές φιλολογικών, θεολογικών, φιλοσοφικών σχολών καθώς και διαφόρων κλάδων παιδαγωγικής και κοινωνικής εργασίας, ώστε να διεξαχθεί το πρόγραμμα και σε παιδιά. Παράλληλα δε θα επιμορφώνονται μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς και οι συγγενείς που ανατρέφουν τα παιδιά και ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα.
Έχει συγκεντρωθεί το βασικό διδακτικό υλικό στη γερμανική και ελληνική γλώσσα για την διάδοση του προγράμματος. Το επόμενο βήμα θα είναι η συλλογή και η ταξινόμηση του κατάλληλου βιβλιογραφικού υλικού, που θα προωθείται μέσω εκδηλώσεων και εκθέσεων σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία.

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να τεθούν οι αξίες σε εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα στην καθημερινή μας ζωή.

Η ίδια δηλώνει: «Είναι σημαντικό για μένα να αρχίσει η Ακαδημία την λειτουργία της στη γεννέτειρά μου. Στον τόπο καταγωγής μου καθώς και την οικογένειά μου, στους συγκατοίκους, στους πρώτους δασκάλους μου τρέφω ιδιαίτερα συναισθήματα και σεβασμό, γιατί έδω γνώρισα τον κόσμο, πήρα τις πρώτες αρχές και βάσεις για να μπορέσω να εξελιχτώ και να αποδόσω. Επειδή νομίζω, ότι παγκοσμίως ζούμε μία κρίση αξιών, βλέπω την αναγκαιότητα να θέσουμε ειδικά σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων και της επιμόρφωσης το θέμα των αξιών».

Το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, βασίζεται στην φιλοκαλία, στην ελληνική φιλοσοφία του Σωκράτη και έχει αναπτυχτεί με βάση την ηθική, τη διαπολιτισμικότητα, τηνκοινωνικοποίηση, τον αντιρατσισμό καθώς και την πρόληψης βίας. Η αξιολόγηση απέδειξε, ότι το πρόγραμμα ενδυναμώνει την προσωπικότητα των νέων, προσφέρει στους μαθητές και μαθήτριες πολλές εξηγήσεις και απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν είτε φιλοσοφικής, είτε ψυχολογικής και κοινωνιολογικής υφής. Με αυτό τον τρόπο εξασκεί τις βασικές και σημαντικές ικανότητες και τους προετοιμάζει να αντιμετωπίζουν ώριμα, με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια τις προκλήσεις στην οικογένεια, στο σχολείο και να δραστηριοποιούνται με κριτική σκέψη για μία δίκαιη, αξιοκρατική και αλληλέγγυα Κοινωνία.

Επιθυμία της κ. Ζαχαράκη είναι η Ακαδημία σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας να εκπαιδεύσει προσωπικό για να μπορεί να μεταφέρει το πρόγραμμα σε σχολεία και επιμορφωτικά ιδρύματα της περιοχής μας.

Η Ακαδημία έχει επίσης στόχο να στηρίξει μέσω υποτροφιών παιδιά και νέους της περιοχής που λόγω δύσκολων καταστάσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.