Στην Βουλή των Εφήβων η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας Σοφία Κατσικά

Η Βουλή των εφήβων είναι ένας θεσμός ο οποίος υπάρχει τα τελευταία 18 χρόνια.

0 715

Η Βουλή των εφήβων είναι ένας θεσμός ο οποίος υπάρχει τα τελευταία 18 χρόνια.

Η Βουλή των εφήβων είναι ένας θεσμός ο οποίος υπάρχει τα τελευταία 18 χρόνια. Κάθε χρόνο εκλέγονται 300 μαθητές από σχολεία ολόκληρης της γης (Αμερική, Σουδάν, Κύπρο, Κονγκό, Αυστραλία κ.α), από το Νομό μας μόνο 4 άτομα, για να επισκεφτούν τη Βουλή των Ελλήνων και να κουβεντιάσουν από κοντά τα προβλήματα και τις αγωνίες που έχουν, με πρόσωπα της πολιτικής.

Φέτος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Βουλή η συντοπίτισσα μας και μαθήτρια της Β΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου Καλαμπάκας, Σοφία Κατσικά.

Το kalabakacity βρέθηκε με τη Σοφία, η οποία μας μίλησε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από αυτή τη «γνωριμία» της με τη Βουλή.

Ερ. Σοφία, πες μας καταρχήν για το πώς βρέθηκες στη Βουλή.

Απ. Στη Βουλή βρέθηκα από ένα μάθημα της Θεωρητικής κατεύθυνσής που ακολουθώ στο σχολείο, το Δίκαιο. Για να βρεθούμε στη Βουλή, έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 3 προτεινόμενα θέματα και να γράψουμε μια Έκθεση, έτσι ώστε αυτή να σταλεί στις συγκεκριμένες επιτροπές, ανώνυμα, απλά με έναν κωδικό, και εκεί να εκλεγούν οι καλύτερες, οι οποίες θα ήταν και το «εισιτήριο» εισόδους μας στη Βουλή. Εγώ διάλεξα να γράψω Έκθεση με θέμα, «Σχολική Βία και Σχολικός Εκφοβισμός».

Ερ. Μπράβο Σοφία, ακούγεται πολύ δύσκολο και πολύ εντυπωσιακό όλο αυτό.
Μίλησε μας για τις μέρες σου εκεί.

Απ. Στην Αθήνα βρεθήκαμε τις ημέρες από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου. Ήταν τρεις πολύ ωραίες ημέρες, στις οποίες εκτός από τις συζητήσεις στη Βουλή, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της και να απολαύσουμε μια πολιτιστική εκδήλωση στο Ηρώδειο, με ρωσικές και νησιώτικες χορωδίες.
Στη Βουλή ωστόσο, χωριστήκαμε σε ομάδες, ανάλογα με το θέμα που είχαμε επιλέξει να γράψουμε στην Έκθεσή μας και συζητήσαμε μεταξύ μας, αλλά και με τους βουλευτές που συντόνιζαν την κουβέντα. Ανάμεσα στους βουλευτές ήταν ο κ. Μειμαράκης, ο κ. Κακλαμάνης, αλλά και ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα της Βουλής.
Την Δευτέρα, δηλαδή την τελευταία μας ημέρα στη Βουλή, συνεδριάσαμε πλέον όλοι μαζί, και ο καθένας από τους 300 είχε το δικαίωμα να ανέβει στο Βήμα και να πει την άποψή του ή τις απορίες του. Εκεί συζητήσαμε και κάποια νομοσχέδια, τα οποία αφορούσαν τα σχολεία και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ως προς το καλύτερο.
Παρών ήταν και ο Υφυπουργός Παιδείας.
Δεσμεύτηκαν δε, πως από Σεπτέμβριο στο κανάλι της Βουλής θα δείχνουν και προγράμματα από τις συζητήσεις των παιδιών, δηλαδή από τη Βουλή των Εφήβων.

Ερ. Έμεινες ικανοποιημένη δηλαδή από την εμπειρία σου στη Βουλή? Ήταν οργανωμένες οι συνθήκες εκεί?

Απ. Πέρασα πολύ όμορφα, γνώρισα πολλά παιδιά και ανταλλάξαμε τις απόψεις μας, και ναι, ήταν όλα πολύ καλά οργανωμένα και οι άνθρωποι που μας συνόδευαν πολύ προσεκτικοί μαζί μας.
Είμαι πολύ χαρούμενη που εκπροσώπησα το σχολείο μου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους καθηγητές μου στο σχολείο, τους φροντιστές μου, αλλά και όσους πίστεψαν από το στενό μου περιβάλλον ότι θα με επιλέξουν!

Ερ. Σοφία σε ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου και εις ανώτερα!

Απ. Εγώ σας ευχαριστώ!

Χριστίνα Κανάτα

sofia1sofia2sofia3sofia4sofia5

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.