Στη Βαρκελώνη μαθητές του ΕΠΑΛ Καλαμπάκας

0 819

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1, μία ομάδα από 14 μαθητές και δυο εκπαιδευτικοί από το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμπάκας ταξίδεψαν στην Βαρκελώνη, όπου παρακολούθησαν ένα δεκαπενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από 17/11/2019 έως 2/12/2019.

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που έχει χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα της καινοτομίας και τεχνολογίας (iCapital) και αποτέλεσε ιδανικό προορισμό για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο περιλάμβανε ένα συνδυασμό θεωρητικής κατάρτισης με επισκέψεις σε επιχειρήσεις Πληροφορικής, Digital Marketing καθώς και δημόσιους οργανισμούς που χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν άποψη σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις απαιτήσεις μιας startup επιχείρησης σε νέες τεχνολογίες Πληροφορικής, κάτι που θα τους βοηθήσει σημαντικά στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα τα επόμενα χρόνια.  Επιπλέον απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες στην σύγχρονη αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα είδαν στην πράξη τις νέες τάσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα τους. Παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο από εξειδικευμένους επιστήμονες, επισκέφτηκαν φορείς, εταιρείες και ιδρύματα σχετικά με τα αντικείμενα κατάρτισης.

Οι καταρτιζόμενοι επισκέφτηκαν την δημόσια επιχείρηση Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), η οποία διαθέτει ένα άρτιο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας όλου του στόλου των ηλεκτρικών λεωφορείων της Βαρκελώνης και διαχειρίζεται όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γεωγραφικού προσδιορισμού και δρομολογίων που βλέπουν οι χρήστες στο αντίστοιχο mobile app. Επίσης ξεναγήθηκαν στο κέντρο Τεχνολογίας της Καταλωνίας «Eurecat» με εξειδίκευση στο βιομηχανικό 3d printing, επισκέφθηκαν την εταιρεία Prοogressa που δραστηριοποιείται στη ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και παρακολούθησαν διαλέξεις από επαγγελματίες του Digital Marketing.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η επίσκεψη στους χώρους της Esportcenter, μια καινοτόμα startup από νέους επιστήμονες Πληροφορικής οι οποίοι εξειδικεύονται στη δημιουργία παιχνιδιών και εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτή η εμπειρία συνδυάστηκε με την επίσκεψη στο κορυφαίο φεστιβάλ ψηφιακών παιχνιδιών Beyond Games World, καθώς οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον χώρο της Εικονικής και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Virtual/Augmented Reality), στο 3d gaming και της βιομηχανίας των παιχνιδιών.

Παράλληλα με το πρόγραμμα κατάρτισης δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να απολαύσουν δραστηριότητες πολιτιστικής φύσης που περιλάμβαναν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία και χώρους πολιτισμού της Βαρκελώνης όπως η Sagrada Familia, Casa Batllo, La Pedrera, ο λόφος Montjuik, το Πάρκο Γκουέλ καθώς και επισκέψεις σε μουσεία (Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης, Μουσείο φυσικών επιστημών CosmoCaixa).

Το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμπάκας υιοθετεί τα τελευταία χρόνια Ευρωπαϊκές Δράσεις που το φέρνουν σε επαφή με το σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και ενισχύουν την απασχολησιμότητα των μαθητών του στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Εκ μέρους της ομάδας υλοποίησης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον φορέα υποδοχής «MOVEU» στην Ισπανία για την άριστη διοργάνωση, συνέπεια και φιλοξενία.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την ερχόμενη άνοιξη του 2020, με την υλοποίηση της 2ης ροής του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του σχολείου στην Λισσαβόνα της Πορτογαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.