Σχέδιο για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές και πολιτισμό

0 326

Το 2020 ο ελληνικός τουρισμός, εν μέσω πανδημίας, κλήθηκε να δώσει έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, καθώς ουσιαστικά έχασε το 80% των εσόδων του.

Τα τραύματα στην τουριστική βιομηχανία είναι πολλά και βαθιά. Από τα ταμεία όλων των επιχειρήσεων του κλάδου λείπουν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, ενώ από τα 30 εκατομμύρια των αφίξεων του 2019 διασώθηκαν μόλις 5,5 εκατ. επισκέψεις. Όμως η κατάσταση δεν διαγράφεται ευνοϊκή ούτε για το 2021, παρά την όποια τονωτική ένεση δώσουν τα εμβόλια στα ταξίδια.

Οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς βλέπουν την επανεκκίνηση του τουρισμού στις αρχές του καλοκαιριού προσδοκώντας ως το τέλος του έτους να έχει ανακτηθεί, υπό προϋποθέσεις, το 50% των αφίξεων και των εσόδων του 2019.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζοντας τα μέτρα της επόμενης ημέρας για την επανεκκίνηση της οικονομίας επεξεργάζεται σενάρια για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές μέχρι τέλος του 2021 με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Η διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ και μετά τις 30 Απριλίου (που λήγει κανονικά η προθεσμία) αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την επέλαση της πανδημίας και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τι εξετάζεται

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις στην αγορά, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% έως το τέλος του έτους για:

Το τουριστικό πακέτο: Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Ειδικότερα

  • Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
  • Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
  • Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Τις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Την εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Τον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα όταν θα ανοίξουν ξανά τις πύλες τους στο κοινό μετά την άρση του lockdown.

Οι τελικές αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ (13%) στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να κλειδώσουν τον Απρίλιο υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί στο μέτωπο της πανδημίας και των δημοσιονομικών μεγεθών.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr