Πως θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι τα τέλη Αυγούστου

0 1.260

Εκφυλίζεται σταδιακά η ψυχρή λίμνη που προκάλεσε τις ισχυρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας και ο καιρός πλέον οδεύει προς ουσιαστική βελτίωση.

Αξίζει να επισημάνουμε τις ζωτικής σημασίας βροχές που έπεσαν τα τελευταία 24ωρα, τόσο για την μείωση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών όσο και για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων, την ίδια ώρα που η κεντρική και δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζουν ένα από τα ξηρότερα καλοκαίρια της πρόσφατης ιστορίας τους.

Το αξιοσημείωτο σε αυτή την κακοκαιρία, είναι ότι εκδηλώθηκαν βροχές -και μάλιστα ισχυρές- στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, κάτι που αποτελεί πολύ σπάνιο γεγονός για αυτή την εποχή. Αποδεικνύεται πάντως, πως η διάταξη των καιρικών συστημάτων που επικρατεί πάνω από την Ευρώπη ήδη από τις αρχές του έτους, όσο άσχημη και να είναι για την δυτική και κεντρική Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα τόσο από άποψη θερμοκρασιών όσο και βροχοπτώσεων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στη μεριά των ευνοημένων ούτε τον χειμώνα που έρχεται ούτε το καλοκαίρι του 2023. Δεν είναι αποδεδειγμένο αν αυτή η αλλαγή στην κίνηση των συστημάτων και των αεροχειμάρρων οφείλεται στην κλιματική μεταβολή και θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα ή είναι απλά μία παροδική αλλαγή κυκλοφορίας.

Επικεντρώνοντας στα προσεχή καιρικά γεγονότα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα γενικευμένης αστάθειας, με τις τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται και πάλι κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες μέχρι και τη νύχτα. Αύριο Παρασκευή, η αστάθεια θα περιοριστεί κυρίως στα ανατολικά, τα νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Τις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα, η αστάθεια θα παραμείνει αλλά θα περιορίζεται κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά κατά τις θερμές ώρες τις ημέρας. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα ανέβει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας το μεσημέρι τους 33 με 35 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά.

Εξασθενημένοι θα είναι οι άνεμοι στα πελάγη όπου δεν θα ξεπερνούν τα 3 και σε πολύ τοπικό επίπεδο τα 4 μποφόρ. Σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο θα υπάρξει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Για αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας θα ενημερώνεστε όπως πάντα μέσα από την σελίδα μας.

 

Επιμέλεια: Παρανός Χρυσόστομος – Μετεωρολόγος – meteo24news.gr

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.