Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Δήμο Καλαμπάκας με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ

Περιοδεία στον Δήμο Καλαμπάκας πραγματοποίησε ο Τάσος Τσιαπλές,

0 208

Περιοδεία στον Δήμο Καλαμπάκας πραγματοποίησε ο Τάσος Τσιαπλές,

Περιοδεία στον Δήμο Καλαμπάκας πραγματοποίησε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, συνοδευόμενος απο αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Καλαμπάκας του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε:

Το Αμαξοστάσιο του Δήμου Καλαμπάκας, όπου μίλησε στους εργαζόμενους, για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ από την σημερινή άθλια κατάσταση που ζούμε, για την ανάγκη οι εργαζόμενοι στους Δήμους να μπούν μαζικά στον αγώνα για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κόντρα στις ελαστικές μορφές εργασίας, στην απλήρωτη εργασία, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΚΟΝΣΕΠ και τις ΣΔΙΤ, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών που προωθούν όλο και πιο έντονα οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές που στηρίζονται από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ενημέρωσε επίσης για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης προκειμένου να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων στους Δήμους-Περιφέρειες, αλλά και συνολικά σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαικών στρωμάτων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην πανεργατική συγκέντρωση που οργανώνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ, στην Πλατεία Ρ. Φεραίου στα Τρίκαλα και παράλληλα στις εκλογές του Σωματείου Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Τρικάλων, να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

Το Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας, όπου εξέφρασε στους ελάχιστους πλέον εργαζόμενους, την αντίθεσή του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, στην συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης, που ακολουθιέται και από την σημερινή όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οδηγεί στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίησή του, μετά από 70 χρόνια λειτουργίας. Ήδη ένα τμήμα έχει δοθεί σε εργολάβο. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που καλύπτει τις ανάγκες σε είδη ξυλείας των υπηρεσιών του δημοσίου, των ΟΤΑ, του Στρατού, των νοσοκομείων, της Δασικής Υπηρεσίας, με πολύ χαμηλές τιμές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί παραπέρα αξιοποιώντας την ξυλεία από τα δάση της Καλαμπάκας, αλλά και άλλων περιοχών, με τον αναγκαίο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, δίνοντας δουλειά σε αρκετές δεκάδες εργαζόμενους και να εξασφαλίζει πάμφθηνα τα ξύλινα προϊόντα για τις δημόσιες αλλά και ιδιωτικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όπως ειπώθηκε από τους εργαζόμενους ένα λιωμένο ξυλόσπιτο από το κρατικό εργοστάσιο πουλιέται 500 ευρώ περίπου και από τους ιδιώτες πάνω από 10.000 ευρώ! Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες επιλέγουν να μην καλύπτουν όλες τις ανάγκες του δημοσίου, από το κρατικό εργοστάσιο ξύλου του Δασαρχείου Καλαμπάκας, αλλά να προμηθεύονται και από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο κρατικό εργοστάσιο απαγορεύεται να πουλά στο εμπόριο δικά του προϊόντα. Το μέλλον του Κρατικού εργοστασίου ξύλου Καλαμπάκας θα μπορούσε να είναι θετικό στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας με εργατική εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό –λαϊκό έλεγχο. Με την ανάπτυξή της με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και η αξιοποίηση των δασικών προϊόντων. Ο Τάσος Τσιαπλές, δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα ξανά στη Βουλή και η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Το Δασαρχείο Καλαμπάκας, όπου συναντήθηκε με τον Δασάρχη κ. Χ. Πίσσια, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση της υπηρεσίας, στην οποία συνεχώς μειώνεται το προσωπικό ενός από τα μεγαλύτερα δασαρχεία της χώρας, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και την απουσία εδώ και πολλά χρόνια νέων προσλήψεων, κάτι που θα γίνει πολύ πιο έντονο ως πρόβλημα και με μεγάλες δυσκολίες για την λειτουργία του δασαρχείου τα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω και άλλων συνταξιοδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεώτερος υπάλληλος είναι 52 χρονών! Ο Τάσος Τσιαπλές, εξέφρασε την στήριξη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο σημαντικό έργο των 39 υπαλλήλων του Δασαρχείου και καταδίκασε τις πολιτικές απαξίωσης και υποβάθμισης της δασικής υπηρεσίας και από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υποστήριξε ότι είναι άμεση ανάγκη η κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό στα δασαρχεία, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και να μπούν μαζικά στον αγώνα με το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Το ΕΠΑΛ Καλαμπάκας, όπου μίλησε σε μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, εκφράζοντας την στήριξη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορα ΕΠΑΛ της Θεσσαλίας και στα αιτήματα τους. Μιλώντας ειδικότερα στους εκπαιδευτικούς, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσής τους με την πρόταση του ΚΚΕ, συμμετοχής τους στον αγώνα με το ταξικό πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Τόνισε επίσης την πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο, την αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών μετά απ’ αυτό, για όσους θα ακολουθούν την επαγγελματική εκπαίδευση που είναι αναγκαία και θα εξασφαλίζει από τα πριν το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει, ριζικές αλλαγές στο επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, για τις οποίες πρέπει να παλέψουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη το ΚΚΕ. Ενημέρωσε επίσης για την άρνηση των δυνάμεων (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, να ψηφίσουν τα ψηφίσματα που κατέθεσε ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο και για την προστασία από τις κατασχέσεις των σπιτιών εργατικών-λαικών οικογενειών.

Την Δημόσια Σχολή Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή για την λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην σχολή σπουδάζουν και κάνουν πρακτική στα εργαστήρια της παράλληλα 30 σπουδαστές απ’ όλη την Ελλάδα. Η σχολή που λειτουργεί εδώ και 53 χρόνια κάνοντας αξιόλογο έργο κατάρτισης σπουδαστών τεχνιτών ξυλογλυπτικής, σήμερα έχει μόνο 1 μόνιμο εκπαιδευτικό τον διευθυντή και οι άλλοι 7 ορισμένου χρόνου ή ωρομίσθιους. Στη σχολή υπάρχει οικοτροφείο που εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα η στέγαση και σίτιση των σπουδαστών να γίνεται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια με τα οποία υπογράφει συμβάσει η διοίκηση. Στη συνέχει μίλησε αναλυτικά στους σπουδαστές και εκπαιδευτικούς για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή και τους εργαζόμενους, για τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να λειτουργήσει με βάση τις ανάγκες, όχι μόνο αντιμετώπισης των περιστατικών που καταφεύγουν εκεί, αλλά και για την ανάπτυξη της πρόληψης, σε μια περιοχή που κατοικούν πάνω από 30.000 κάτοικοι. Σήμερα υπηρετούν 50 περίπου εργαζόμενοι ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 20. Δεν υπάρχει στο Κ.Υ πλήρη κάλυψη με Παιδίατρο, γιατί ένας μοιράζεται ανάμεσα στο Κ.Υ Καλαμπάκας και στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Ο ακτινολόγος πηγαίνει κάθε Παρασκευή, ενώ κενά υπάρχουν με οδηγούς και προσωπικό στο ΕΚΑΒ. Σημειωτέον ότι υπάρχει μόνο 1 ασθενοφόρο του Κ.Υ το οποίο εκχωρήθηκε στο ΕΚΑΒ, για όλη την περιοχή. Ο Τάσος Τσιαπλές, τόνισε την ανάγκη σήμερα να διεκδικηθεί πιο αποφασιστικά τόσο από τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία, όσο και γενικότερα από τους άλλους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, η κάλυψη όλων των κενών με προσωπικό πλήρους και μόνιμης εργασίας, σε εξοπλισμό, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων, των Κ.Υ και των προνοιακών δομών, να διεκδικηθεί ένα ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, που θα παρέχει σε όλους δωρεάν όλες τις υπηρεσίες υγείας, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Το χωριό Ελάφι Καλαμπάκας, όπου είχε συνάντηση – συζήτηση με κατοίκους και την επιτροπή αγώνα τους, σε καφενείο του χωριού, για τον αγώνα και τα αιτήματά τους για να περάσει το δάσος του Ελαφιού, στην ιδιοκτησία του δημοσίου, αποβάλλοντας οριστικά τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του, που παράνομα εμφανίζονται ως τέτοιοι, δίνοντας το δημόσιο παράλληλα το δικαίωμα στους κατοίκους του χωριού να ασκούν ελεγχόμενη ξυλευτική δραστηριότητα σ’ αυτό.

Ο Τάσος Τσιαπλές, εξέφρασε την στήριξη στον αγώνα και στο αίτημα τους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, η γη γενικότερα, η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια, πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι τσιφλίκια κανενός. Απ’ αυτή την άποψη στηρίζει το αίτημα και τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων του Ελαφιού. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες δεν θέλουν να το λύσουν γιατί είναι υπέρ της κατοχής δημόσιων εκτάσεων και από ιδιώτες. Άλλωστε συστηματικά προωθούν εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και Δήμους, την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους δασών, ορεινών όγκων, θαλάσσιων ακτών και άλλων φιλέτων δημόσιας γης, για στήσουν επενδύσεις για να βγάλουν νέα κέρδη.

Καταδίκασε επίσης την κρατική βία και καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έστειλε πριν λίγο καιρό 80 άνδρες των ΜΑΤ, εναντίον της κινητοποίησης των κατοίκων του χωριού, ένα ακόμα δείγμα του αυταρχικού της κατήφορου.
Ο Τάσος Τσιαπλές, επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει θέσει το θέμα του δάσους του Ελαφιού, με ερώτηση του και παλιότερα στη Βουλή και δεσμεύτηκε ότι θα το ξαναθέσει άμεσα όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Επίσης δήλωσε ότι θα στηρίξει την κινητοποίηση των κατοίκων στο δικαστήριο, στις 6/12 που θα συζητηθεί δική τους προσφυγή.
Στην συνέχεια μίλησε στους κατοίκους του χωριού για τις εξελίξεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, εργάτες και άνεργοι, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.