Λαϊκή Συσπείρωση: Επερώτηση για την διακατεχόμενη δασική έκταση στο χωριό Ελάφι Τρικάλων

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

0 238

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (Τσιαπλές Αναστάσιος, Χαλάτσης Αστέριος και Λούμας Γεώργιος), με την παρούσα αίτησή τους θέτουν προς συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σχετικά με το θέμα της διακατεχόμενης δασικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων στο χωριό Ελάφι του Δήμου Καλαμπάκας, της Π.Ε Τρικάλων.

Στο χωριό Ελάφι του Δήμου Καλαμπάκας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, υπάρχει μια μεγάλη δασική έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, που εμφανίζεται εδώ και δεκαετίες ως διακατεχόμενη, ενώ θα έπρεπε να ανήκει στο δημόσιο. Εμφανίζονται ορισμένοι ιδιοκτήτες να κατέχουν ιδιοκτησία αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, χωρίς οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δίνουν λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς υπέρ του δημοσίου.

Οι κάτοικοι του χωριού, δεν έχουν δικαίωμα ξύλευσης για ίδιες ανάγκες, αφού οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, τους το απαγορεύουν

Οι κάτοικοι εδώ και 50 χρόνια, κάνουν έναν δίκαιο αγώνα με αίτημα να περάσει όλη η δασική έκταση που εμφανίζεται ως διακατεχόμενη από ιδιώτες, αποκλειστικά στο κράτος και το Δασαρχείο να τους επιτρέπει να κάνουν λογική ξύλευση για ίδιες ανάγκες.

Αυτό το δίκαιο αίτημα τους, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, δεν το ικανοποιεί όπως όφειλαν και επ’ ωφελεία του δημοσίου, αλλά επιτρέπουν κάποιους ιδιώτες να κατέχουν δημόσια δασική έκταση.

Πριν δυο περίπου μήνες οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, επιχείρησαν να υλοτομήσουν στο δάσος και οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν για να το προστατέψουν. Εναντίον των κατοίκων στάλθηκαν 80 αστυνομικοί και δυνάμεις των ΜΑΤ για να καταστείλουν την κινητοποίησή τους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, πρέπει να τοποθετηθεί και με ψήφισμά του να στηρίξει το δίκαιο αίτημα και τον αγώνα των κατοίκων του Ελαφιού Καλαμπάκας, για να περάσει όλη η διακατεχόμενη δασική έκταση στο δημόσιο.

Γενικότερα να ζητά από την κυβέρνηση όλα τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι παραλίες, οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια, να αποτελούν δημόσια περιουσία και όχι ατομική ιδιοκτησία. Να ενισχυθούν οι πολιτικές προστασίας των δασών, να γίνουν νέες αναδασώσεις καμένων εκτάσεων με ευθύνη της πολιτείας, να υπάρξει στελέχωση της δασικής υπηρεσίας, στο Δασαρχείο Καλαμπάκας και σε όλα τα Δασαρχεία, με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Με την ευθύνη και τον έλεγχο του Δασαρχείου Καλαμπάκας να επιτρέπεται η λογική ξύλευση από τους κατοίκους για ίδιες ανάγκες.
Τέλος να καταδικάσει την επιστράτευση της κρατικής βίας με την παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και των ΜΑΤ, εναντίον του δίκαιου αγώνα των κατοίκων.

Λάρισα 7 Νοεμβρίου 2017

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.