Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για να ληφθούν μέτρα για τις κατολισθήσεις το δασικό συγκρότημα Περτουλίου Τρικάλων

0 724

Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων κατολισθήσεων στο δασικό συγκρότημα Περτουλίου Τρικάλων από την καταιγίδα «Daniel», ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Αφροδίτη Κτενά και Διαμάντω Μανωλάκου, προς τους υπουργούς Παιδείας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά:

«Από τις βροχοπτώσεις με την καταιγίδα “Daniel” έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές στο δασικό συγκρότημα Περτουλίου. Το δασικό οδικό δίκτυο είναι σχεδόν απροσπέλαστο αφού έχουν σημειωθεί μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις σε πάνω από 20 σημεία, “ξεγυμνώνοντας” μεγάλα τμήματα, συμπαρασύροντας και τα έλατα, ενώ συνεχίζεται η διάβρωση του εδάφους, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση του εδάφους και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Ο δασικός δρόμος που οδηγεί στο κτίριο το γνωστό ως “Ησυχαστήριο” που στεγάζει τους τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που έρχονται για εκπαίδευση το καλοκαίρι, έχει διαλυθεί από τις κατολισθήσεις, ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο υδροδότησης, από το οποίο τροφοδοτούνταν το κτίριο.

Σημειώνεται επίσης ότι στην ίδια κατεύθυνση με τον δασικό δρόμο, που οδηγεί στο προαναφερόμενο κτίριο στέγασης των φοιτητών στο “Ησυχαστήριο”, κατολισθήσεις σημειώθηκαν και κοντά στο χωριό κοντά στα οικήματα, που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους στο δασαρχείο θέτοντας σε κίνδυνο κάποια από αυτά.

Πρόχειρες προσπάθειες για τη διάνοιξη δρόμων, χωρίς να ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την αντιστήριξη με όλα τα απαραίτητα έργα, όπως για το δασικό δρόμο για τον “Μπράικο”, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη κατολίσθηση.

Εκτός από την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης φωτιάς, με απροσπέλαστους τους δασικούς δρόμους.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη από την έλλειψη μέτρων.

Οι ευθύνες της είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού με τον νόμο 4957/2022 διέλυσε το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) που είχε τη Διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1934 από το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει την κυριότητα, για ερευνητικούς σκοπούς και την εκπαίδευση των φοιτητών στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Είναι γνωστό το ΤΔΔΠΔ ήταν ΝΠΔΔ και η διοίκηση οριζόταν από τη Δασολογική Σχολή. Έτσι μετά την κατάργηση του ΤΔΔΠΔ υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου που ήταν ένα πραγματικό στολίδι για τη χώρα μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

– Τι μέτρα θα πάρουν για τη συντήρηση και την επισκευή της δασικής οδοποιίας και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κατολισθήσεων, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων αντιστήριξης, όπου χρειάζεται.

– Ποιος επιστημονικός φορέας θα έχει τη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή όλων αυτών των αναγκαίων έργων μετά τη διάλυση του ΤΔΔΠΔ. Θα έχει την ευθύνη όλων αυτών η Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, η μόνη αρμόδια σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα;

– Αν θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το ΑΠΘ και τη Δασολογική Σχολή για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, αφού είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μείωση της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα στοιχειώδη έξοδα λειτουργίας τους.

– Τι μέτρα θα πάρουν για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του κτιρίου που στεγάζει τους φοιτητές της Δασολογικής Σχολής».  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr