Παρέμβαση Σκρέκα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. με ενιαία βιομηχανική πολιτική

0 539

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο Thor Central στην πόλη Γκενκ του Βελγίου.

 

Η διήμερη άτυπη υπουργική σύνοδος επικεντρώθηκε στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με έμφαση στη μετάβαση σε μια περισσότερο ανθεκτική και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία. Επίσης, συζητήθηκε η πολιτική για την ενιαία αγορά.

 

Ο κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του εστίασε στην ανάγκη υιοθέτησης από την Ε.Ε. μιας συνεκτικής βιομηχανικής στρατηγικής με στόχο την εξασφάλιση της αυτονομίας, την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης σε συνάρτηση με τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και τις αδιαπραγμάτευτες ευρωπαϊκές αξίες.

 

Για την πολιτική στρατηγική αυτονομία έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη μια ολιστική αξιολόγηση αυτών των πολιτικών, η οποία θα λειτουργήσει ως πυξίδα για το μέλλον.

 

Με δεδομένες τις διαφορές, σε επίπεδο οικονομικών δομών και παραγωγικών ικανοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, ο Υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για τα κριτήρια που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην αξιολόγηση πολιτικών που ήδη έχουν ληφθεί.

 

Το κόστος προσαρμογής πρέπει να αναφέρεται στο σύνολο της Ε.Ε. και όχι ανά χώρα, με παράλληλη εκτίμηση των συνεπειών και των επιπτώσεων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για τις περιφέρειες που έχουν παρουσιάσει καθυστέρηση. Στόχος, να περιοριστούν οι κίνδυνοι κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς των κρατών μελών που απορρέουν από τις κρατικές ενισχύσεις και την ενθάρρυνση των προστατευτικών πολιτικών.

 

Ο Τρικαλινός Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε και στη συνεκτική βιομηχανική στρατηγική, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί με δύο τρόπους:

 

-Πρώτον, με την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες (critical raw materials).

-Δεύτερον, με κεντρική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για όλες τις χώρες με γνώμονα τις ίσες αναπτυξιακές ευκαιρίες -ακόμη και για κράτη μέλη με μικρότερο δημοσιονομικό χώρο- την άμβλυνση των ανισοτήτων και την αποφυγή κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr