Παναγιώτα Δριτσέλη – Οι Ελληνίδες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό

Παρέμβαση Παναγιώτας Δριτσέλη στην Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

0 302

Παρέμβαση Παναγιώτας Δριτσέλη στην Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Παρέμβαση Παναγιώτας Δριτσέλη στην Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής: «Οι ελληνίδες βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαίες συμπολίτισσές τους».

Στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με την ισότητα των φύλων στα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Παναγιώτα Δριτσέλη υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Από όλες τις εισηγήσεις που ακούσαμε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η επίτευξη οποιασδήποτε ισότητας των φύλων, απαιτεί και επιβάλλει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα και γι’ αυτό χρειάζονται ριζικές τομές για την άρση οποιονδήποτε κοινωνικών στερεοτύπων. Είναι χαρακτηριστικό, αυτό που είδαμε πριν λίγο καιρό, σε μια ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με τίτλο « Νομοθεσία και Φύλο», η οποία ουσιαστικά έλεγε ότι ακόμη και ο τρόπος που είναι γραμμένοι οι νόμοι υποκρύπτουν και υποθάλπουν μέσα σεξιστικές συμπεριφορές και επιτείνουν αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα.
Όσον αφορά τις μελέτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, η αλήθεια είναι ότι είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή. Ο δείκτης, τον οποίο έχει επεξεργασθεί το Ινστιτούτο, δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά των κρατών – μελών της Ε.Ε. σε όλους τους επιμέρους τομείς. Οι Ελληνίδες, δυστυχώς βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από όλες τις ευρωπαίες συμπολίτισσές τους, ως προς την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και ως προς την εργασία και την εκπαίδευση.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το επίπεδο ισότητας των φύλων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο συνολικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. Παράλληλα, είναι γνωστό και το βλέπουμε καθημερινά, ότι η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει ακόμη χειρότερη, να επιδεινώνεται διαρκώς, κυρίως και λόγω των επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, όπου συρρικνώνονται τα κοινωνικά αγαθά, η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία. Οι γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν στην ιδιωτική αγορά, βιώνουν ένα ιδιαίτερα έντονο κοινωνικό αποκλεισμό. Να υπενθυμίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία ο Υπουργός Παιδείας επέλεξε να καταργήσει το 30% των ειδικοτήτων της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κυρίως εκείνων που ήταν δημοφιλείς στις γυναίκες, όπως οι τομείς υγείας, η αισθητική και η κομμωτική, οι κλάδοι της ευεξίας και άλλα.

Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά την κυρία Langbakk, ποιες είναι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την κατάσταση στα θέματα ισότητας των δύο φύλων, σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και πιθανές δράσεις, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσαν να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση. Αν αποτιμάτε ότι οι μνημονιακές επιλογές έχουν συρρικνώσει τα δημόσια αγαθά, εάν είναι συνυπεύθυνες για το χαμηλό επίπεδο ισότητας των φύλων σε πάρα πολλούς τομείς;

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Γρηγοράκο, με ποιες συγκεκριμένες απαντήσεις σκοπεύει η Κυβέρνηση να προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην οικονομία και στην εκπαίδευση; Με ποιο τρόπο εκτιμάτε, κύριε Υπουργέ, ότι θα επιδράσει η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και γυναικών, των οποίων η ανεργία πλέον αγγίζει και ξεπερνά το ποσοστό του 60%;»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr