Παναγιώτα Δριτσέλη και βουλευτές του Σύριζα – Αποκλεισμένα 15.000 παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,

0 249

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει σε χιλιάδες οικογένειες, τα νήπια των οποίων αποκλείστηκαν φέτος από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι λόγοι αυτών των αποκλεισμών αφορούν μια σειρά από περιοριστικούς όρους για την χρηματοδότηση μιας θέσης νηπίου σε παιδικό σταθμό, ενώ αποκλείονται από τη διαδικασία εξ αρχής όσες οικογένειες έχουν κάποιο σύζυγο εργαζόμενο στο Δημόσιο ή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρόλο που υφίστανται αδιάθετοι κοινοτικοί πόροι, οι εν λόγω περιορισμοί έχουν αποκλείσει περί τα 15.000 παιδάκια από τη δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία την κατάργηση όλων αυτών των αναίτιων περιορισμών και την διάθεση των υφιστάμενων κονδυλίων για τη κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων οικογενειών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς :
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
– Εσωτερικών
Θέμα : Αποκλεισμένα 15.000 παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Εκτός παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών έχουν μείνει χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι γονείς είχαν κάνει έγκυρη αίτηση, καθώς δεν καλύφθηκαν όλες οι χρηματοδοτούμενες θέσεις λόγω των κριτηρίων που έχει θεσπίσει η ΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για τη συμμετοχή στις δομές αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπ΄ αριθμ. 243/19/6/2014 ερώτηση που είχαν καταθέσει πολλοί βουλευτές του είχε επισημάνει τον κίνδυνο να μείνει ακάλυπτος ένας μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων.
Συγκεκριμένα, από τις 89.642 θέσεις που είχαν προβλεφθεί, μόνο 74.912 βρέφη και νήπια θα πάρουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για πρώτη φορά φέτος τέθηκε πλαφόν που ορίζει ότι οι δημοτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω κοινοτικών πόρων με αποτέλεσμα να αποκλείονται περίπου 10.000 παιδιά. Επιπλέον λόγος αποκλεισμού είναι το εισοδηματικό πλαφόν των 27.000 ευρώ το οποίο θέτει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών σημαντικό αριθμό παιδιών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουν μείνει αδιάθετα περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ενδιαφερόμενες οικογένειες. Βάσει των προτάσεων που έχουν γίνει από την ΚΕΔΕ, τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν ακόμα και ως έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους προκειμένου οι δικές τους δομές να πάρουν τα παιδιά που έμειναν εκτός χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν τροφεία.

Επειδή, είναι αδιανόητο σε συνθήκες οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πάνω από 20.000 παιδιά αναγκάζοντας τις οικογένειές τους είτε να δίνουν επιπλέον χρήματα είτε ακόμα και να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους προκειμένου να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι.
Επειδή, είναι απαράδεκτο να αποκλείονται από τις κοινωνικές δομές πάνω από 20.000 βρέφη και νήπια ενώ υπάρχουν αδιάθετα 30 εκατ. ευρώ και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίησή τους προκειμένου να πληρωθούν όλες οι θέσεις.
Επειδή, πρέπει να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται μόνο το 70% της δυναμικότητας αυτών των δομών (δημοτικών και ιδιωτικών).
Επειδή, πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι , να μη μείνει κανένα παιδί εκτός Παιδικών, Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Επειδή, στην σχετική πρόσκληση του προγράμματος αναφέρεται ρητά ότι «Εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ (α και β΄βαθμού), με αποτέλεσμα να αποκλείεται εξαρχής ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών».

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
– Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύουν προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια έτσι ώστε να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών κανένα παιδί;
– Θα καταργηθεί η αντικοινωνική ρήτρα του 70% που αποκλείει παιδιά ενώ αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους στους σταθμούς;
– Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύετε προκειμένου να μπορούν όλοι οι γονείς ανεξαρτήτως της εργασιακής τους σχέσης να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς;
– Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να στελεχωθούν οι δομές με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Διώτη Ηρώ
Δρίτσας Θοδωρής
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμανατίδου-Πασχαλίδου Λίτσα
Αυλωνίτου Μαρία
Βούτσης Νίκος
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γιώργος
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωστής
Διακάκακη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Διώτη Ηρώ
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Ζεϊμπεκ Χουσεϊν
Ζερδελής Γιάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρά
Κοντονής Σταύρος
Κούβελα Φωτεινή
Κουράκης Τάσος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γιώργος
Πετράκος Θανάσης
Σαμοϊλης Στέφανος,
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεάνω
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζησοφιά Άννα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.