Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων εν μέσω πανδημίας – Από την Αγλαΐα Γ. Παπανίκου, Κοινωνική λειτουργό

0 467

1η Οκτωβρίου……. μια ξεχωριστή ημέρα για την Τρίτη Ηλικία.
Το 1990, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αυτή η ημέρα για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σήμερα που όλος ο πλανήτης βιώνει τη χειρότερη εποχή του από την πανδημία και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι – αλλά και όσοι έχουν προϋπάρχουσες ασθένειες – έχουν χαρακτηριστεί ως ευπαθείς ομάδες, όπου κινδυνεύουν περισσότερο από το covid-19, τους δημιουργεί περισσότερο άγχος. Το στρες που νιώθουν δεν περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια τους να παραμείνουν υγιείς, αλλά συνοδεύεται και από τον φόβο ότι αν κολλήσουν τον ιό είναι πολύ πιθανό να έχουν επιπλοκές, να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και να κινδυνέψει η ζωή τους. Δεν είναι μάλιστα καθόλου απίθανο να νιώθουν και θυμό για την κατάσταση, την οποία καλούνται τώρα να διαχειριστούν. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο για ανθρώπους που βιώνουν διανοητική έκπτωση και άνοια γιατί δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση, τη σοβαρότητά της, αλλά και τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε όλοι ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Έτσι, πέφτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους φροντιστές και τους συγγενείς που προσπαθούν να εξηγούν και να δικαιολογούν την κατάσταση διαρκώς και ταυτόχρονα να φροντίζουν για την ασφάλεια και την καλή υγεία των ηλικιωμένων.
Οι ηλικιωμένοι έχουν συνηθίσει να ακολουθούν μια ρουτίνα, που ξαφνικά πρέπει να αλλάξουν!!!!! Τόσο η αλλαγή της ρουτίνας τους, όσο και η κοινωνική απομόνωση, αλλά και η ψυχολογική πίεση που προκύπτει εξαιτίας της μοναξιάς και του εγκλεισμού στο σπίτι, αλλά και του στρες και του φόβου που προκαλεί το ενδεχόμενο της αρρώστιας, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος, αναστάτωση και ανασφάλεια στους ηλικιωμένους.
Την περίοδο αυτή χρειάζεται να αντλήσουν υπομονή και δύναμη από τα όσα έχουν ζήσει και ξεπεράσει και να αντιμετωπίσουν κι αυτόν τον σκόπελο, βγαίνοντας νικητές….
Σίγουρα χρειάζεται να παραμείνουν στο σπίτι, να προσέχουν, να κρατήσουν την ψυχραιμία και την ηρεμία τους και να δημιουργήσουν καινούριες ρουτίνες, που να περιλαμβάνουν:
την επικοινωνία με τους αγαπημένους τους μέσω τηλεφώνου
την ελαφριά άσκηση μέσα στο σπίτι ή κάνοντας κάποιες εργασίες στο σπίτι
το μαγείρεμα, που βοηθάει στο να τρώνε υγιεινά και βέβαια να περνάνε την ώρα τους ευχάριστα και δημιουργικά
το να ασχολούνται με ευχάριστες δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα βιβλίων, ζωγραφική, πλέξιμο, κέντημα κα), που να παίρνουν τη σκέψη τους από την κατάσταση που βιώνουμε.
Επίσης, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αυτοπεριορίζονται και να μην βλέπουν συνεχώς ειδήσεις και εκπομπές που να σχετίζονται με το covid-19, γιατί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αγχωθούν και να νιώθουν πιεσμένοι αν έχουν ασταμάτητα εκεί το μυαλό τους.
Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα……
Για να μπορούν αν ζουν!!!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr