Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

1 396

Η 9η Φεβρουαρίου, Ημέρα Μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων και Εξωτερικών (ΦΕΚ Β΄1384/24-04-2017). Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.), Γιάννη Κορίνθιο και τον πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρίας Ιταλίας, Marco Galdi, δήμαρχο της Cava de’ Tirreni και υιοθετήθηκε άμεσα από την Κ.Ε.Δ.Ε., κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησής του, τον Δεκέμβριο του 2014, στη Ρώμη. Στη συνέχεια, η Κ.Ε.Δ.Ε. προχώρησε στη λήψη της υπ’ αριθμ.: 56/03-02-2016 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπου υιοθετούσε ψήφισμα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και την οποία και κοινοποίησε στους Δήμους της χώρας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην προβολή και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ο ποιητής Γεώργιος Σεφέρης είπε χαρακτηριστικά για την ελληνική μας γλώσσα:«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα», καθώς και του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη:  «Μου δόθηκε να γράψω σε μία γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά μια γλώσσα που μιλιέται επί χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και με ελάχιστες διαφορές… Η χώρα μου είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου».

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμος Μετεώρων εκτιμά και πρεσβεύει ότι η σημερινή ημέρα, η 9η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να αποτελέσει μία ημέρα γιορτής και τιμής της ελληνικής μας γλώσσας, με σκοπό να καταστούμε όλοι μας θεματοφύλακές της, προστάτες της, να τη διαφυλάξουμε, να μην τη λησμονήσουμε και να την εμφυσήσουμε, ως οφείλουμε, και στις επόμενες μελλοντικές γενεές.

 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού,

Αθλητισμού & Κοινωνικής Μέριμνας

Γεώργιος Θώμος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
  1. XXL λέει

    Αν και αρκετοί κατηγορούν τους αντιγράφοντες, εγώ τους καμαρώνω. Γιατί μπαίνουν στον κόπο να ψάξουν, να διαβάσουν και να μορφωθούν έστω και αργά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr