Όσο η 8η Οκτώβρη σιμώνει, το πείσμα μεγαλώνει. Οι “Ανοιχτοί Ορίζοντες” στην Αηδόνα, το Παλαιοχώρι και την Χρυσομηλιά.

0 591

Το όμορφο πρωινό του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου είδαμε τον Σωτήρη Παπαχρήστο με τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες” στην Βλαχάβα και το βράδυ τους βρήκαμε στην Χρυσομηλιά.

Γίνεται? Γίνεται εάν έχεις πείσμα να επικοινωνήσεις στον κόσμο το όραμα σου, διεκδικώντας να γίνεις το “ασφαλές όχημα” των ελπίδων του σε μία πορεία όχι απλής επιβίωσης αλλά βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι “Ανοιχτοί Ορίζοντες” χαμογέλασαν, άκουσαν και συζήτησαν με τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανά τα χωριά Αηδόνα, Παλαιοχώρι και Χρυσομηλιά. Και στα τρία χωριά η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης αλλά και τα ερωτήματα αμείλικτα και σκληρά. Όπως αμείλικτη και σκληρή είναι η ζωή κτηνοτρόφων και υλοτόμων παρατημένων σε μία αλληλουχία περίπου των ίδιων ατόμων να επιτυγχάνουν το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τίποτα.

Η περιοχή είναι ένας ευλογημένος τόπος. Με απέραντο φυσικό κάλλος, τρεχούμενα νερά, χώρους υπαίθριας αναψυχής και camping. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, η περιοχή να σφύζει από τουρισμό και ανάπτυξη. Κι όμως, καμία προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν την τοποθέτησε στον τουριστικό χάρτη του Δήμου Μετεώρων. Αντ΄αυτού, βλέπεις εικόνες ερήμωσης και εγκατάλειψης. Αγροτικοί δρόμοι παραμελημένοι έως ανύπαρκτοι. Δρόμοι αναγκαίοι για τον βιοπορισμό των κατοίκων που προέρχεται κυρίως από την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Δίκτυο ύδρευσης που θα σε έκανε να γελάσεις εάν δεν ήταν ένα μείζον θέμα ειδικά τους θερινούς μήνες που οι διαμένοντες αυξάνονται κατακόρυφα. Πανέμορφοι κλειστοί ξενώνες που θα μπορούσαν να δώσουν εργασία σε νέους ανθρώπους δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Για τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες”, η φροντίδα των ορεινών κοινοτήτων θεωρείται αυτονόητη. Η ευκολία πρόσβασης στις δομές του κέντρου, θα τους βοηθήσει στην πληροφορία, την υγεία και τελικά στην κοινωνική ενσωμάτωση τους στον Δήμο. Οι βασικές υποδομές αφενός θα καλυτερεύσουν την ήδη σκληρή καθημερινότητα των κατοίκων κι αφετέρου θα διευκολύνουν την ανάπτυξη, προσελκύοντας επισκέπτες περιηγητικού, θρησκευτικού και φυσιολατρικού τουρισμού.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr