Ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Το στίγμα της έδωσε για ακόμη μια φορά, η Βουλευτής του Ν. Τρικάλων Κ. Παπακώστα Παλιούρα, με την χθεσινή της ομιλία από το βήμα της Βουλής, επί του κρίσιμου Νομοσχεδίου που αφορά τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Έπειτα από μία έντονη συζήτηση με μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, ακραίους σχολιασμούς και ανυπόστατες κατηγορίες κατά της παρούσας Κυβέρνησης, υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».
Οι λελογισμένες αποφάσεις αλλά και δράσεις της παρούσας κυβέρνησης, οδηγούν στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που για ακόμη μια φορά στοχεύει στην νομιμότητα, την πολιτική προστασία και ασφάλεια καθώς επίσης και την απαρακώλυτη εφαρμογή των άρθρων του Συντάγματος περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων. Όλα τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα είναι ισόκυρα και χρήζουν της προστασίας και διαφύλαξης από τη Νομοθεσία.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που καταργεί το Διάταγμα της Χούντας 794/1971, νομοθετεί εκ νέου και σε διαφορετική βάση από το Διάταγμα αυτό, διότι προχωρά στην ρύθμιση του Συνταγματικού, όπως ορίζεται στο άρ. 11 παρ.1&2, δικαιώματος στο συνέρχεσθαι και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Δεν θέλουμε να περιορίσουμε την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία, αλλά να την προσδιορίσουμε και να την προαγάγουμε. Δοθέντος ότι η πρόσβαση σε δηµόσιο χώρο είναι αναγκαία για την άσκηση και άλλων συνταγµατικών δικαιωµάτων, όπως η ελευθερία της κίνησης και η συµµετοχή στην οικονοµική ζωή, τίθεται το ζήτηµα εναρµόνισης της άσκησης του δικαιώµατος του συνέρχεσθαι µε πολλά δικαιώµατα άλλων. Η ελευθερίες μας και τα δικαιώματά μας, αρχίζουν εκεί που τελειώνουν και τα δικαιώματα των άλλων.
Η ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική αριστερά, με το ασχολίαστο κατά τα άλλα «ηθικό πλεονέκτημα», επί 5 ολόκληρα χρόνια πως καταδέχονταν την ύπαρξη και εφαρμογή του Διατάγματος του 1971; Δεν είναι λογικό να επικρίνεται το νομοσχέδιο αυτό με στόχο την επικράτηση της ανομίας.
Κλείνοντας, οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν εστιάσουν στην χθεσινή ψηφοφορία δεν θα την καταγράψουν ως μια αποφράδα ημέρα της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας, όπως ελέχθη εχθές σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, αλλά ως μια απ’τις σημαντικότερες της τομές, καθώς, καταργούμε ένα χουντικό διάταγμα και προστατεύουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολλών,από την ανομία και τον φασισμό των λίγων.» Δήλωσε η Βουλευτής.