Οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Αίτια – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με βλάβη στα νεφρά, τα οποία σταματούν τη λειτουργία τους.

0 41

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με βλάβη στα νεφρά, τα οποία σταματούν τη λειτουργία τους.

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με βλάβη στα νεφρά, τα οποία σταματούν τη λειτουργία τους. 

Δηλαδή σταματούν να απομακρύνουν τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και δεν παρέχουν σωστή ποσότητα ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Αιτίες οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

Προνεφρικά: Το αίμα που ρέει προς τα νεφρά μειώνεται. Αυτό προκαλείται είτε αιμορραγία, από τραυματισμό, λοίμωξη ή αφυδάτωση.

Νεφρικά: Βλάβη στα νεφρά εξαιτίας φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να είναι από αντιβιοτικό μέχρι ασπιρίνη.

Μετανεφρικά: Ξαφνικό πρόβλημα που εμποδίζει την αποβολή των ούρων από τα νεφρά (π.χ. πέτρα του ουροποιητικού, όγκος).

Πιθανότητες να εμφανίσουν οξεία νεφρική βλάβη έχουν ασθενείς με υπάρχουσα νοσηρότητα όπως νεφρική νόσος, διαβήτης, αρτηριακή πίεση.

Συμπτώματα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας
– Πρήξιμο στα πόδια
– Μικρή παραγωγή ούρων
– Ανορεξία

Διάγνωση

Η αιματολογική και η κλινική εξέταση είναι οι βασικές εξετάσεις που θα κάνει ο ασθενής. Σημαντικός είναι και ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος των νεφρών για την ανάδειξη πιθανής απόφραξης.

Θεραπεία

Το αίτιο που προκάλεσε τη νεφρική ανεπάρκεια είναι αυτό που θα δρομολογήσει τη σωστή θεραπεία. Για παράδειγμα αν προήλθε από αιμορραγία, χρειάζεται να γίνει μετάγγιση, αν προήλθες από πέτρα υπάρχουν άλλες θεραπευτικές μέθοδοι. Σίγουρα η διαμόρφωση μιας σωστής διατροφής είναι κλειδί στην θεραπεία. Τέλος, μπορεί ο γιατρός να συστήσει και συνεδρίες αιμοκάθαρσης.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Όταν οι νεφρώνες, τα φίλτρα που καθαρίζουν το αίμα από άχρηστες ουσίες, αρχίσουν τη φθορά και φτάσουν σε σημείο να ανεπαρκούν, τότε τα νεφρά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και σε τελικό στάδιο ο ασθενής χρειάζεται αιμοκάθαρση.

Αιτίες
– Αρτηριακή πίεση
– Σακχαρώδης διαβήτης
– Μακροχρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Συμπτώματα

Στα πρώτα στάδια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, οι ασθενείς δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη συμπτωματολογία. Μετά από χρόνια, ο ασθενής παρατηρεί μειωμένη ποσότητα ούρων, πρήξιμο στα πόδια, υπνηλία, ναυτία, απώλεια βάρους.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι ίδια με αυτή που προτείνεται στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια, με την προσθήκη μιας εξέτασης που δείχνει τον ρυθμό της σπειραματικής διήθησης (GFR), για την εκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου.

Θεραπεία

Η θεραπεία έγκειται στην ρύθμιση της πάθησης από την οποία προκλήθηκε η ανεπάρκεια. Στην συνέχεια η απώλεια βάρους αν ο ασθενής είναι παχύσαρκος είναι πολύ σημαντική παράμετρος.

Αν η νεφρική ανεπάρκεια επιδεινωθεί, η αιμοκάθαρση είναι μονόδρομος και σε τελικό στάδιο η μεταμόσχευση νεφρού είναι η οριστική λύση της πάθησης.

Δείτε περισσότερα για την αιμοκάθαρση στην επίσημη ιστοσελίδας της νεφρολογικής κλινικής από εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.