Οι Δήμοι Μετεώρων και Τρικκαίων έξω από το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών – Από το 2025 η επέκταση σε Περτούλι, Ελάτη, Πύλη και Καστράκι

0 645

Στους ιδιώτες εκτιμητές περνάει τώρα η σκυτάλη για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε 12 δήμους της χώρας για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει ζητώντας «κούρεμα» των τιμών ζώνης οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Μόνο 12 δήμοι υπέβαλαν αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών

Οι 12 δήμοι στους οποίους αποφασίστηκε η επανεξέταση των τιμών για συγκεκριμένες ζώνες είναι οι δήμοι Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου-Κορίνθου, Σύμης, Πύργου-Ηλείας, Ρόδου και Αστυπάλαιας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ο επαναπροσδιορισμός των τιμών για 36 ζώνες στους συγκεκριμένους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 είχαν προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών 169 δήμοι οι οποίοι θεωρώντας ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι εξωπραγματικές ζήτησαν «κούρεμα» των τιμών ακόμα και πάνω από 50% ή και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018. Ανάμεσα  τους και οι δήμοι Τρακαίων και Μετεώρων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Ωστόσο μόνο οι 12 δήμοι υπέβαλαν αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών. Οι υπόλοιπες ενστάσεις μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν καθώς δεν ήταν αιτιολογημένες.

Από το 2025 η επέκταση των αντικειμενικών αξιών

Αναβολή για το 2025 παίρνουν τα κυβερνητικά σχέδια για τις αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων, τα «κουρέματα» στις αντικειμενικές αξίες των δήμων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη την χώρα.

Αφορά 2.167 περιοχές, το 1,5% της Επικράτειας, οι οποίες παραμένουν ακόμη εκτός αντικειμενικου προσδιορισμού. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν στο σύστημα 500 περιοχές και στη συνέχεια οι υπόλοιπες.

Σε ό,τι αφορά την Αττική μεταξύ των περιοχών που πρόκειται να ενταχθούν είναι: Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η ένταξη αφορά περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη) κ.α.

 

trikalaopinion.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr