Ο Σύλλογος ΑΙΓΙΝΙΟΝ τιμά τον Χριστόδουλο Χατζηπέτρο

0 403

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΙΓΙΝΙΟΝ-ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 200 ΕΤΩΝ

Φέτος, η χώρα μας εορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, που μάστιζε το ελληνικό κράτος για πάνω από τέσσερις αιώνες υποδούλωσης και στέρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αφορμή το επετειακό έτος, ο Σύλλογος Καλαμπάκας με την επωνυμία «ΑΙΓΙΝΙΟΝ-ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», στο ακόλουθο κείμενο, ενθυμείται και τιμά το Θεσσαλό ήρωα, Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, που συνέβαλε τα μέγιστα με τους αγώνες του για την ελευθερία των υπόδουλων Ελλήνων και που, συμμετέχοντας στην εξέγερση της Θεσσαλίας, την επισφράγισε στις 9 και 10 Μαΐου, με τη νικηφόρα μάχη της Καλαμπάκας. Ας τιμήσουμε τον ένδοξα αυτό ήρωα, προς θύμηση των παλαιότερων και προς γνώσει των νεότερων συμπολιτών μας.

Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος προερχόμενος από οικογένεια Αρματωλών και Προεστών, προδιέγραψε την επαναστατική του πορεία στη Βιέννη, όταν σε ηλικία 17 ετών, παρουσιάζεται στον Ναπολέοντα και του ζητεί βοήθεια για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διορίζεται το 1817 Β΄ Γραμματέας στην αυλή το Αλή Πασά. Εκεί ο Χατζηπέτρος γνωρίζεται με τον Καραϊσκάκη. Η γνωριμία υπήρξε καθοριστική. Οι δύο Θεσσαλοί επαναστάτες συνδέθηκαν στενά και πολέμησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου για την ελευθερία των υπόδουλων Ελλήνων. Σταθμοί ορόσημο του κοινού αγώνα των δύο στρατηγών κατά των Τούρκων, οι μάχες της Αράχωβας, το Μεσολόγγι, η Πελοπόννησος, η μάχη της Ακρόπολης. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Χατζηπέτρος ηγείται της Επανάστασης της Θεσσαλίας το 1854. Την εξέγερση των Θεσσαλών επισφραγίζει στις 9 και 10 Μαΐου η νικηφόρα μάχη της Καλαμπάκας. Ο Χατζηπέτρος εισέρχεται θριαμβευτής στην πόλη. Και η αποδοχή ήταν αντάξια της νίκης. Λαός, στρατός και κλήρος, με τον Μητροπολίτη των Σταγών Κύριλλο, προϋπαντούν τον Στρατηγό και πανηγυρική δοξολογία τελείται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στο προαύλιο ζητωκραυγές του κόσμου μεταδίδουν το μήνυμα της νίκης. Ωστόσο η νίκη αυτή δεν είχε άμεσα αποτελέσματα. Η Θεσσαλία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, 27 χρόνια αργότερα, το 1881.

Άλλωστε, η ελληνική επανάσταση ήταν η μοναδική στη διάρκεια των ετών (1820-1829) που με τις επαναστάσεις της, έδωσε το έναυσμα για πηγή έμπνευσης σε ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανθρωπότητας. Απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Διπλωματία, ενεργοποίησε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις προς όφελός της για να αλλάξει τη καταδυναστευτική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει για τέσσερις αιώνες υπόδουλης κατοχής από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Τέλος, η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από το Ελληνικό κράτος ως επέτειος της έναρξης της επανάστασης, το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr