Ο Καλαμπακιώτης Συγκοινωνιολόγος Θανάσης Τσιάνος προειδοποιεί: Οι Έλληνες να σταματήσουν να βιάζονται και να αρχίσουν να νοιάζονται

0 2,042

Είναι τελικά οι Έλληνες οι πιο απρόσεκτοι και επιθετικοί οδηγοί; Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή εν έτει 2020; Άραγε, πού οφείλεται το συχνό κυκλοφοριακό χάος στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας μας και με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω, ομολογουμένως κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και συνεπώς, της οδικής μας ασφάλειας έδωσε στο CNN Greece ο Καλαμπακιώτης συγκοινωνιολόγος μηχανικός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και συντονιστής του οδοιπορικού του ΣΕΣ «Ασφαλείς και έξυπνες μετακινήσεις στη δεκαετία 2020-2030», Θανάσης Τσιάνος.

Με αφορμή την 13η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (16-22 Μαρτίου 2020) που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία -μεταξύ άλλων- με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ), ο κ. Τσιάνος μάς μίλησε για τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε ό,τι αφορά στην οδική μας ασφάλεια εν έτει 2020, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αισθανόμαστε σήμερα μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους. Και το σίγουρο είναι πως τα όσα αποκάλυψε στο CNNGreece, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

«Ακραία» αντικοινωνική η συμπεριφορά των Ελλήνων στον δρόμο

Η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στον τομέα της οδικής ασφάλειας, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στην 22η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στα οδικά ατυχήματα, απέχοντας ουσιαστικά αρκετά από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάνο, «η ασφαλής συμπεριφορά όλων των χρηστών είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων». Ωστόσο, «όλοι οι χρήστες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να λειτουργεί ο καθένας μας με ατομική υπευθυνότητα απέναντι στους άλλους». Διότι σε πολλές περιπτώσεις, «το οδικό δίκτυο έχει σαφώς τα προβλήματα του και το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο που οι οδηγοί πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί και να ακολουθούν τους κανόνες».

Όσον αφορά στο αν οι Έλληνες είναι τελικά οι πιο απρόσεκτοι και επιθετικοί οδηγοί, για τον κ. Τσιάνο οι μεγάλες ταχύτητες, οι παράνομες σταθμεύσεις, οι μεθυσμένοι οδηγοί και η επιθετική συμπεριφορά στον δρόμο, δείχνουν ότι «η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών στον δρόμο είναι συχνά ακραία αντικοινωνική». Αυτός είναι ο λόγος που για τον ίδιο, «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους ευάλωτους χρήστες οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι θύματα στον δρόμο». Όπως μάλιστα αποκάλυψε, στο κέντρο της Αθήνας το 80% των ατυχημάτων αφορούν σε πεζούς, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες, ενώ το 35% των θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ελλάδα αφορούν σε μοτοσικλετιστές!

Δείτε όλη την συνέντευξη στο cnn.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.