Ο Καλαμπακιώτης Ιωάννης Γκέρχαρντ Πάουλ σε διεθνές φεστιβάλ σύνθεσης

0 1,733

Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα, το διεθνές φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης «outHEAR New Music Week», το οποίο συνδιοργανώνεται με την υποστήριξη:

  • της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας,
  • του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας  και
  • του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ενώ όλη η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Με τον όρο σύγχρονη κλασική μουσική ή Νέα μουσική, συνήθως εννοούμε την μουσική δημιουργία από το 1965 και μετά. Είναι μουσική που σπάει τις φόρμες και τις κλασικές παραδόσεις της μουσικής και εξερευνά τις δυνατότητες του ήχου, είτε αυτός παράγεται με ακουστικά, είτε με ηλεκτρονικά μέσα.

Το outΗear New Music Week είναι ένα ανοιχτό παγκόσμιο κάλεσμα, που απευθύνεται κυρίως σε νέους συνθέτες προκειμένου να έρθουν στη Λάρισα να δουλέψουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους με το σημαντικότερο σύνολο της σύγχρονης μουσικής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το Klangforum Wien.

H ορχήστρα αυτή ιδρύθηκε το 1989 στη Βιέννη και αποτελεί μέχρι σήμερα την καλύτερη ορχήστρα σύγχρονης μουσικής παγκοσμίως. Οι μουσικοί είναι πρωτοπόροι εκτελεστές αυτού του είδους και η σταθερή συνεργασία με το outHEAR New Music Week θέτει το φεστιβάλ στα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χώρας κι όχι μόνο.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του outHEAR New Music Week προσπάθησε μέσω των επιλογών της να ενθαρρύνει την ποικιλία των συνθετικών εκφάνσεων της σύγχρονης μουσικής. Οι επιλεχθέντες συνθέτες ήρθαν πραγματικά από όλον τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία.

Ανάμεσά τους, επιλέχθηκε και βρέθηκε, ο Καλαμπακιώτης Ιωάννης Γκέρχαρντ  Πάουλ. Το έργο του, με τίτλο «OMEGA» παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από το σύνολο Klangforum Wien & PPCM ensemble στις 14 Δεκεμβρίου 2019 στη αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Διευρυμένες τεχνικές εκτέλεσης και δυναμικοί συσχετισμοί μεταξύ ετερόκλητων στοιχείων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.

O Ιωάννης Γκέρχαρντ σπούδασε Σύνθεση με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο Bachelor). Σήμερα ζει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα με τον Johannes Schöllhorn στη Hochschule für Musik Köln.

Εμείς του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μας στον υψηλό κλάδο της σύνθεσης που έχει επιλέξει

photo: Άκης Μπακόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.