Ο Ηλίας Βλαχογιάννης για την επικείμενη γενική απογραφή Πληθυσμού – Μια συμβουλή προς Θεσμικούς του Νομού μας

0 277

Εν όψει της επικείμενης γενικής απογραφής του Πληθυσμού τον Σεπτέμβριο, Θα πρέπει οι Θεσμικοί παράγοντες του Νομού μας και όχι μόνο , να ενημερώσουν τους συμπατριώτες – συμπολίτες μας, για την ανάγκη απογραφής στον τόπο τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να πάψουν οι αντιπαλότητες μεταξύ των Αυτοδιοικητικών φορέων 1ου βαθμού, ποιός θα απογραφεί, πού . (Παλαιότερα οι μεγαλύτεροι ΟΤΑ ζητούσαν τη βοήθεια της Αστυνομίας για να μην πάνε οι κάτοικοι των πόλεων στα χωριά τους να απογραφούν ….).

Προς καλύτερη κατανόηση της σπουδαιότητας της απογραφής, ας ληφθεί υπόψη ότι αυτή περιλαμβάνει: α) τον “πραγματικό” Πληθυσμό και β) το “νόμιμο” Πληθυσμό μιας περιοχής. “Πραγματικός” νοείται ο Πληθυσμός που κατοικεί τον περισσότερο χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. “Νόμιμος” θεωρείται ο Πληθυσμός που είναι εγγεγραμμένος στα οικεία δημοτολόγια.

Για την Πολιτεία, ο “πραγματικός” πληθυσμός λαμβάνεται υπόψη -μαζί με τα άλλα κριτήρια – για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στους ΟΤΑ. Όσο περισσότεροι κάτοικοι , τόσο μεγαλύτερη Οικονομική ενίσχυση λαμβάνουν.

Αντίθετα, ο “νόμιμος” πληθυσμός, λαμβάνεται υπόψη από την Πολιτεία για την κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου στις Εθνικές εκλογές.

Είναι γνωστές οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν μεγάλοι ΟΤΑ (εντός του Νομού, αλλά και εντός της Περιφέρειας…) , για να ” πειθαναγκάσουν” πολίτες να εγγραφούν στα δημοτολόγιά τους. ( ΜΗ εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αδιαφορία για επίλυση τοπικών προβλημάτων, αν δεν ήταν δημότες τους κλπ).

Η συμφωνία “κυρίων” των φορέων του Νομού μας , Θα πρέπει να βρει την ισορροπία με την αναζήτηση της βέλτιστης πρακτικής : ούτε ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών μας, ούτε αλλοίωση της πραγματικής κατάστασης. Γιατί τα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα επιζούν, χάρη και στη συμβολή της Ελληνικής υπαίθρου.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους συμπατριώτες μας που για διάφορους λόγους πήραν τα εκλογικά δικαιώματά τους από το Νομό μας, ότι μπορούν και πρέπει να τα ξαναφέρουν….

Γιατί, ενισχύοντας τους ΟΤΑ των μεγάλων αστικών Κέντρων, αποδυναμώνουν την ιδιαίτερη Πατρίδα τους και τους εκπροσώπους της…

ΤΡΊΚΑΛΑ,

Ηλίας Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΆΝΝΗΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr