Ο «Φανός» της Θεόπετρας άναψε για ακόμα μια χρονιά – VIDEO

0 596

Αναβίωσε και φέτος στην Θεόπετρα Καλαμπάκας το έθιμο του Φανού η ετοιμασία του οποίου έγινε από ανθρώπους του χωριού και ανάβει μετα το Χριστός Ανέστη.

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, κομμάτι τής πλούσιας παράδοσης του τόπου μας, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. Μαρτυρίες υπάρχουν από τους γεροντότερους του χωριού, οι οποίοι έχουν πει ότι το έθιμο τηρούνταν ακόμα και από τους παππούδες τους.

Όπως αναφέρεται, παλιότερα, το βράδυ τής Ανάστασης άναβαν κι άλλους Φανούς, όχι μόνο επάνω στο βράχο, αλλά και στους απέναντι λόφους και μάλιστα υπήρχε και μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο Φανό.

Άλλη μια μαρτυρία λέει ότι τον έφτιαχναν έτοιμο πριν την Κυριακή των Βαΐων και όταν ερχόταν η μέρα αυτή (των Βαΐων) ανέβαιναν οι κοπέλες πάνω στην κορυφή τού βράχου, τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια και στη συνέχεια χόρευαν γύρω-γύρω από τον Φανό. Αυτό συμβόλιζε ότι με τον ερχομό τής Άνοιξης πλησίαζε η μεγάλη γιορτή τού Πάσχα.

Η τοποθεσία που γίνεται σήμερα ο Φανός είναι στη νότια πλευρά τής κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το εξωκλήσι τού Αγίου Νικολάου.

Και φέτος, οι νέοι του χωριού άρχισαν να συγκεντρώνουν στην κορυφή του μεγάλου βράχου της Θεόπετρας, πουρνάρια και ξύλα που έφτασαν αρκετά μέτρα σε ύψος, με την φωτιά να φαίνεται πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά…

Ο Φανός άναψε με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη»!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.