Ντόμινο λουκέτων στα βενζινάδικα

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, περίπου 300-350 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρείες εμπορίας, ώστε αυτές σταμάτησαν να τα εφοδιάζουν με καύσιμα.

0 235

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, περίπου 300-350 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρείες εμπορίας, ώστε αυτές σταμάτησαν να τα εφοδιάζουν με καύσιμα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, περίπου 300-350 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρείες εμπορίας, ώστε αυτές σταμάτησαν να τα εφοδιάζουν με καύσιμα.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση καυσίμων εμφανίζει πτώση άνω του 20%, ενώ στην σούπερ αμόλυβδη, που είναι το ακριβότερο καύσιμο, η μείωση στην ζήτησή της φθάνει στο 60%.

Τα στοιχεία ανέφεραν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας ότι η αγορά καυσίμων βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας την αύξηση των τιμών, τη μείωση της κατανάλωσης, τη σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους (υψηλότερα κεφάλαια κίνησης για τη διακίνηση του ίδιου εμπορεύματος, επειδή ανέβηκαν οι τιμές), σε περίοδο που τα δανειακά κεφάλαια είναι δυσεύρετα και ακριβά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επισφαλειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ΣΕΕΠΕ, η αύξηση των τιμών από τον Φεβρουάριο στην αμόλυβδη υπερβαίνει τα 40 λεπτά το λίτρο (ή ποσοστό 37%) και οφείλεται αποκλειστικά στους φόρους και την άνοδο των διεθνών τιμών.

Συγκεκριμένα, η μέση λιανική τιμή στις 5 Φεβρουαρίου ήταν 1,101 ευρώ και έφτασε στις 14 Μαΐου στο 1,509 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 40,8 λεπτά. Από αυτά, τα 26 λεπτά ήταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 8,6 λεπτά η αύξηση του ΦΠΑ, 0,2 λεπτά λοιπές εισφορές και 6,1 λεπτά ανέβηκε η τιμή διυλιστηρίου.
Το μικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΕΠΕ, μειώθηκε κατά 0,2 λεπτά.

πηγή HELLENIC BUSINESS

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.