Νίκος Καρδούλας: Πως θα ήταν η κατανομή των εδρών στις 59 εκλογικές περιφέρειες αν ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής

0 1.129

Αν στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ίσχυε ο Ν. 4654/2020 της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα έβγαζε 172 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 59, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 34, το ΚΚΕ 22 και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 13.

Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου της ενισχυμένης αναλογικής για την κατανομή των εδρών, υπολογίσθηκαν οι έδρες των κομμάτων τόσο στο Επικρατείας, όσο και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των 5 κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή στις 21 Μαΐου 2023.

Στον παρακάτω πίνακα  απεικονίζεται ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονταν στο Επικρατείας και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, αν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ίσχυε ο νόμος Ν. 4654/2020 της ενισχυμένης αναλογικής.

Στις εκλογές στις 25 Ιουνίου ενδέχεται να υπάρξει 7κομματική Βουλή, αφού είναι πολύ πιθανόν εκτός από τα 5 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, να εισέλθουν η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και η ΝΙΚΗ, οπότε θα αλλάξει και η κατανομή των εδρών και θα γίνει νέα εκτίμηση του αριθμού βουλευτών που εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια, η οποία θα δημοσιευθεί στις 22 Ιουνίου 2023.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr