Μέτωπο κακοκαιρίας από το Ιόνιο θα σαρώσει την χώρα – Πού θα συνεχισθούν οι χιονοπτώσεις – Του Μετεωρολόγου Μιχάλη Σιούτα

0 1.187

Τη νύχτα του Σαββάτου προς τη Κυριακή, χαμηλό βαρομετρικό θα σχηματισθεί στο Ιόνιο, και θα σαρώσει με μέτωπο κακοκαιρίας την χώρα μας την Κυριακή, συνεχίζοντας την πορεία του προς τη Μαύρη Θάλασσα, και στη συνέχεια βόρεια μέχρι την περιοχή της Ρουμανίας.

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, σήμερα 17/11, χιονοπτώσεις αναμένονται στην Ήπειρο, δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη δυτική και κεντρική Στερεά και στην Πελοπόννησο, σε υψόμετρα από 1200-1500 μέτρα και πάνω.

Την Κυριακή και μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 19/11 οι χιονοπτώσεις θα συνεχισθούν, σε υψόμετρα περίπου 1.200 μέτρων και πάνω, στη δυτική και κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στη δυτική Μακεδονία και το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και στη Θράκη.

Το συνολικό ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατοστά στα βουνά της δυτικής Θεσσαλίας, τα 70 στη δυτική Στερεά και να φθάσει σχεδόν τα 60 εκατοστά στην Ήπειρο. Περίπου 10 εκατοστά ύψος χιονιού αναμένεται στην Πελοπόννησο και 20 εκατοστά στη Ροδόπη και στα βουνά της ανατολικής Μακεδονία και Θράκης.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, στη Θεσσαλία και κεντρική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θράκη. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν φθάνοντας τοπικά στα πελάγη έως πολύ θυελλώδεις 8-9 Μποφόρ κυρίως από ανατολικές διευθύνσεις.

Οι θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα, με τοπικό παγετό στη δυτική Μακεδονία, όπου θα κυμανθεί από -2 μέχρι επτά βαθμούς Κελσίου, στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας από δύο μέχρι 11, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από πέντε μέχρι 14 και στις νησιωτικές περιοχές από οκτώ μέχρι 18 βαθμούς.

από makthes.gr

Ο Μιχάλης Σιούτας είναι Διαδάκτορ Μετεωρολόγιας ΑΠΘ, του  Κέντρου Μετρολογικών εφαρμογών του ΕΛΓΑ αεροδρομίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης και κατάγεται από την Θεοτόκο Χασίων του Δήμου Μετεώρων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr