Με επιτυχία η Μουσική Βραδιά του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Τρικάλων

Την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρώτη του εκδήλωση για τη φετινή (σχολική) χρονιά.

0 474

Την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρώτη του εκδήλωση για τη φετινή (σχολική) χρονιά.

Την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρώτη του εκδήλωση για τη φετινή (σχολική) χρονιά. 

Πρόκειται για μια βραδιά αφιερωμένη στην ποιοτική γαλλική μουσική και το καλό γαλλικό κρασί που έλαβε χώρα στη “Σουίτα Art Café” με αφορμή την άφιξη του “Beaujolais Nouveau” .

Μα τι είναι το “Beaujolais Nouveau” ;

Το Beaujolais είναι ένα πρώιμο κόκκινο κρασί που παράγεται από την ποικιλία κόκκινων σταφυλιών Gamay, στην περιοχή Μπωζολαί, βόρεια της Λυών, που ανήκει στην ευρύτερη αμπελουργική ζώνη της Βουργουνδίας, κοντά στην Ελβετία.

Για την παραγωγή του εφαρμόζεται μία εναλλακτική μέθοδος οινοποίησης. Αντί για τις ρόγες σπασμένες, στη δεξαμενή τοποθετείται ολόκληρο το σταφύλι, με τα κοτσάνια, και η ζύμωση συντελείται μέσα στη ρόγα με αποτέλεσμα οι χρωστικές ουσίες να περνούν στον χυμό και να του προσδίδουν λουλουδάτα αρώματα που δεν συνηθίζονται στα κόκκινα κρασιά τα οποία είναι συνήθως στυφά πριν ωριμάσουν.

Είναι λοιπόν το πρώτο κρασί της χρονιάς που πίνεται φρέσκο. Διατίθεται προς κατανάλωση αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωσή του, περίπου δύο μήνες μετά τον τρύγο. Δεν είναι κρασί ωρίμανσης, παλαίωσης. Διατηρείται μόνο για λίγους μήνες και πίνεται σαν δροσερό ροζέ. Είναι ένα εύκολο κρασί που θα μπορούσε να ταιριάξει σχεδόν με όλες τις κουζίνες.

Κατά το 19ο αιώνα, το φθινόπωρο, λίγο μετά τον τρύγο οι αμπελουργοί συνήθιζαν να ανταλλάσσουν επισκέψεις για να δοκιμάζουν ο ένας το κρασί του άλλου.

Σιγά σιγά, σύμφωνα με την παλιά συνήθεια, στα μπιστρό της Λυών, αμέσως μετά τη γιορτή των Αγίων Πάντων, (1η Νοέμβρη για τους Γάλλους ) σερβίριζαν το Beaujolais της νέας σοδειάς. Γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Beaujolais Nouveau γεννήθηκε στα μπιστρό της Λυών.

Όταν ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε στη Λυών μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων που θέλησαν να ξεφύγουν από την γερμανική κατοχή του Παρισιού, αυτοί γνώρισαν, αγάπησαν και επιστρέφοντας στο Παρίσι μετέφεραν εκεί τη συνήθεια του να πίνουν φρέσκο Beaujolais .

Ωστόσο, η επωνυμία «Beaujolais Nouveau», υπάρχει από τον Νοέμβριο του 1951, μετά από έγκριση που δόθηκε για την κυκλοφορία ορισμένων κρασιών ΠΟΠ «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Λίγο αργότερα, γεννήθηκε το φαινόμενο με το επιτυχημένο σλόγκαν “Le Beaujolais Nouveau est arrivé” «Το Νέο Beaujolais έφθασε». Γραμμένο στο παράθυρο ενός μπιστρό στη Λυών, έπεσε στην ματιά του Louis Orizet, ποιητή και συγγραφέα, ο οποίος το διέδωσε και το έκανε το σύνθημα μιας ολόκληρης περιοχής. Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που το σύνθημα “Le Beaujolais Nouveau est arrivé” έγινε η σημαία των παραγωγών της περιοχής και η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του Beaujolais.

Από το 1985, το Beaujolais Nouveau, με μία νομοθετική ρύθμιση, γιορτάζεται την 3η Πέμπτη τoυ Νοέμβρη ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο, από την Ιαπωνία ως την Αμερική.

PB300701

Αυτή την όμορφη παράδοση των γάλλων έχει φέρει και στα Τρίκαλα ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής εδώ και λίγα χρόνια δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους του να βρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να ψυχαγωγηθούν αλά γαλλικά . Ο κόσμος έχει πραγματικά αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και παρόλο το βάρος της πολύπλευρης κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας και όχι μόνο, και φέτος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου και πλαισίωσε την εκδήλωση με τη μεγάλη συμμετοχή του εκδηλώνοντας για άλλη μια φορά την αγάπη του για τη γαλλική γλώσσα, τον γαλλικό πολιτισμό και τον πολιτισμό γενικότερα.

Η συνεργασία, εξάλλου, με το μουσικό σχήμα της πόλης μας, Jazz Noir, συνέτεινε στην επιτυχία της εκδήλωσης που τελέστηκε υπό τους εξαίρετους και ιδιαίτερους ήχους της γαλλικής swing (gipsy jazz) μουσικής των μελών του. Το σχήμα απαρτίζεται από τους κυρίους Μάριο Παπαστάθη και Γιάννη Τρικόπουλο στην κιθάρα και την κ. Αριάδνη Τσιρίδου στο τραγούδι. Στη συγκεκριμένη βραδιά, το τρίο συνόδεψε στο φλάουτο η κ. Στέλλα Αναστασοπούλου.

PB300699

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr