Με επιφυλάξεις η συμμετοχή του Δήμου Μετεώρων στον Αναπτυξιακό Οργανισμό για τη Δυτική Θεσσαλία

0 586

Το θέμα, λήψη απόφασης για τη σκοπιμότητα σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού Δυτικής Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4674/2020 συζήτησε το σώμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μετεώρων. Ένα χρήσιμο εργαλείο των μικρών δήμων είπε και ενημέρωσε σχετικά ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Αλέκος στο σώμα κατά την συνεδρίαση ( λέγοντας τα παρακάτω που ακολουθούν στο κείμενο ) ενώ υπήρξαν επιφυλάξεις για την λειτουργία του Οργανισμού και τον ρόλο του Δήμου Μετεώρων από τον κ. Παπαμιχαήλ και τον κ. Ράντο που ζήτησε περαιτέρω έλεγχο ενημέρωση γύρω από την λειτουργία.

Μια αναβολή για να ενημερωθούμε γύρω από το θέμα θα ήταν καλύτερα τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου στην τοποθέτησή του.

Έχω τις επιφυλάξεις είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Σινάνης λέγοντας πως πρέπει να δουνε σοβαρά το θέμα πριν την όποια απόφαση.

Μόνο καλο θα κανει στο τεχνικό κομμάτι αυτό ο οργανισμός και ο Δήμος Μετεώρων θα έχει κέρδος από την συμμετοχή.. τι σας φοβίζει, σας περίμενα ανοιχτόμυαλο είπε αμέσως μετά ο κ. Αλέκος. Αν το μετοχικό κεφάλαιο είναι δυσβάσταχτο για τον δήμο Μετεώρων δεν συμμετέχουμε.

Ενημερωθείτε σχετικά με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Δυτικής Θεσσαλίας ( 4 Δήμοι του Ν. Τρικάλων και 6 του Ν. Καρδίτσας ) όπως έγραψε το trikalacity.gr

Έναν οργανισμό που θα στοχεύει και θα βοηθά την ανάπτυξη, προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων για τους 10 Δήμους της δυτικής Θεσσαλίας. Οι ΠΕ Τρικάλων και Καρδίτσας έχουν κοινά προβλήματα και κοινές προοπτικές, αλλά και παρόμοιες προκλήσεις για το μέλλον.

Εν όψει μάλιστα των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάπτυξης, νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, «Αντώνης Τρίτσης») και σε συνδυασμό με την αναγκαία ενίσχυση για προώθηση έργων, η πρόταση είναι απλή: Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο «εργαλείο», ένας οργανισμός, που θα βοηθά τους Δήμους και τις κοινωνίες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού, την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Ο Οργανισμός θα έχει ως αντικείμενα τις εξής δραστηριότητες:

  1. Τεχνική Υποστήριξη – Ωρίμανση έργων – Μελέτες – Δημοπρατήσεις
  2. Επιχειρηματικότητα – Επενδύσεις
  3. Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Ψηφιακή Διακυβέρνηση
  4. Περιβάλλον – Ποιότητα Ζωής
  5. Άνθρωπος / Κοινωνική Πολιτική
  6. Τουρισμός – Εξωστρέφεια – Πολιτισμός – Αθλητισμός – Εκπαίδευση

Τα παραπάνω ήδη συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη των 10 Δημάρχων της Θεσσαλίας πριν λίγες ημέρες, με ομόφωνη απόφασή τους να προωθηθεί το εν λόγω εγχείρημα. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζητώντας τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, σημειώνει: ο Οργανισμός είναι «ένα εργαλείο που έχουμε απολύτως ανάγκη αν θέλουμε να προλάβουμε τον χρόνο (…) ένα εργαλείο ευέλικτο, που θα μπορεί μέσα σε σύντομο χρόνο, να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και στα κρίσιμα ζητήματα, διασφαλίζοντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του, τη διαφάνεια,  την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει».

Η θετική εμπειρία

Ηδη πάντως υπάρχει παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία. Πρόκειται για την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας – ΠΑΔΥΘ Α.Ε. Μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους τους 10 Δήμους, που ξεκίνησε πριν από 20 σχεδόν χρόνια και πλέον αποτελεί παράδειγμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η συνεργασία έχει αποδώσει
– στον ΧΥΤΑ
– στα οικονομικά δεδομένα
– στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων
– στην ανακύκλωση και διαχείριση του εργοστασίου
– στην κοινωνική προσφορά
– στην προστασία του περιβάλλοντος

Αυτήν τη βάση συνεργασίας θα αξιοποιήσουν οι 10 Δήμοι, για να δημιουργήσουν έναν στιβαρό οργανισμό, με μόνη στόχευση την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Η πρόταση αφορά στους Δήμους (αλφαβητικά): Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων, Μουζακίου, Παλαμά, Πύλης, Σοφάδων, Φαρκαδόνας με πραγματικό πληθυσμό 252.178, σε έκταση 6.019,5 τετρ. χλμ.

Στις δύο Περιφερειακές Ενότητες λειτουργούν ήδη οι δημοτικές και διαδημοτικές αναπτυξιακές εταιρείες Αν.Κα, ΚΕΝΑΚΑΠ και e-trikala.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr