Κυκλοφόρησε το βιβλίο του κ. Παναγιώτη Καρασίμου “Καλαμπακιώτικα Μικρά Μελετήματα”

Ένα βιβλίο κόσμημα για την Καλαμπάκα έγραψε ο συμπολίτης μας κ. Παναγιώτης Καρασίμος.

0 286

Ένα βιβλίο κόσμημα για την Καλαμπάκα έγραψε ο συμπολίτης μας κ. Παναγιώτης Καρασίμος.

karasimos kalabakiotika 1Ένα βιβλίο κόσμημα για την Καλαμπάκα έγραψε ο συμπολίτης μας κ. Παναγιώτης Καρασίμος. 

Το εξαίρετο βιβλίο με τίτλο “Καλαμπακιώτικα, Μικρά Μελετήματα, Ιστορικά – Λαογραφικά” από τις εκδόσεις Degiorgio, θα μπει στις βιβλιοθήκες όλων των Καλαμπακιωτών και θα αποτελέσει πηγή πληροφοριών για διάφορα δρώμενα και όχι μόνο της πόλης μας.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας γράφει για την ονομασία της Καλαμπάκας, για οικογένειες της Καλαμπάκας, την Καλαμπακιώτικη ενδυμασία και άλλα διάφορα θέματα τα οποία συνδέει με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Καρασίμος γράφει στον πρόλογο του βιβλίου:

Τά «Μικρά Μελετήματα» περιλαμβάνουν διανθίσματα από την τοπική μας ιστορία και λαογραφία, όπως τα έζησα και τα άκουσα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της Καλαμπάκας.

Τα περισσότερα θέματα αυτής της συλλογής δημοσιεύθηκαν στην τοπική μας εφημερίδα «Τα Μετέωρα» στη σελίδα των Φιλολογικών Μετεώρων, πού επιμελείται ό Γρηγόρης Σταγέας-Κατσικάς. Μερικά παρουσίασα ο ίδιος στο ευρύτερο κοινό της Καλαμπάκας ευκαιριακά στο Εκθεσιακό Κέντρο Καλαμπάκας.

Στο διάστημα αυτό έκανα, επίσης, διορθώσεις και προσθήκες νέων στοιχείων, πού κατόρθωσα νά συγκεντρώσω για το καθένα χωριστά.

Μερικά σκίτσα και φωτογραφίες δανείστηκα από τό «Επτά Ημέρες – Καθημερινή», την «Εγκυκλοπαίδεια Έλευθερουδάκη», άπό τόν «Κόσμο τών φυτών και τών ζώων» τοΰ Εκδοτικού ‘Οργανισμού Χρυσός Τύπος, προς τούς εκδότες τών οποίων εκφράζω τις εύχαριστίες μου.

Καλαμπάκα, Μάϊος 2012 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΣΙΜΟΣ

Λίγα λόγια τον συγγραφέα κ. Παναγιώτη Καρασίμο

Ό Παναγιώτης Καρασίμος γεννήθηκε στήν Καλαμπάκα τό 1934. Ό πατέρας του καταγόταν άπό τη Σαμαρίνα Γρεβενών, ή δε μητέρα του άπ’ την Καλαμπάκα (το γένος Γιαννάκη Μπάκου). Τελείωσε τό Εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο και τό Όχτατάξιο Γυμνάσιο Καλαμπάκας.

Σπούδασε δάσκαλος στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Μετά τή στρατιωτική του θητεία διορίστηκε Δάσκαλος στο νομό Πιερίας και μετά τριετία μετατέθηκε και υπηρέτησε σε διάφορα Σχολεία της Περιφέρειας Καλαμπάκας και της πόλης, σε ελληνικά σχολεία της Νοτίου Αφρικής και τής Μεγάλης Βρετανίας.

Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών τής ΠΑΣΠΕ και του Ινστιτούτου Εκπαιδεύσεως τοΰ Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπηρέτησε Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως στήν 4η περιφέρεια Τρικάλων με έδρα την Καλαμπάκα.

Ζει στήν Καλαμπάκα. Έγραψε τα βιβλία: «Καλαμπάκα. Κάτι άπ’ τα παλιά, κάτι άπ’ το σήμερα», «Τα Σχολεία μας, 1898 – 1997. Ιστορικοκοινωνιολογική προσέγγιση», «Θύμησες τής καρδιάς» «Τό ριγωτό κοστούμι», «Μνήμες Πολέμου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.