Κυκλοφόρησε από τον Αθανάσιο Σιούτα το νέο βιβλίο με τον τίτλο ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΣΙΩΝ

0 449

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε από τον Αθανάσιο Κων/νου Σιούτα (συνταξιούχο δάσκαλο) ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΣΙΩΝ, συμβολή στην έρευνα και μελέτη της θεσσαλικής διαλέκτου.

Ο συγγραφέας, που γνωρίζει καλά τον πλούτο  του γλωσσικού ιδιώματος της περιοχής του (Χάσια), θεώρησε καλό, προκειμένου να συμπεριλάβει πολλές εκατοντάδες ιδιωματικές λέξεις με αρχαία ελληνική καταγωγή, που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενες εκδόσεις, να προβεί στη νέα αυτή έκδοση, που κατά την εκτίμησή του θα αποτελέσει μια ωφέλιμη και πιο ολοκληρωμένη παρακαταθήκη για τους επιγενόμενους. Είναι ένα μικρό λιθαράκι στην συμπλήρωση της ιστορίας του ελληνικού λεξιλογίου, που μας δείχνει την νικητήρια πάλη του Ελληνισμού επάνω στο σταυροδρόμι των εθνών που του έλαχε για κοιτίδα του.

Μελετώντας προσεκτικά τον πρόλογο και την εισαγωγή του συγγραφέα, διαπιστώνει κανείς την ιδιαίτερη αδυναμία του στα γλωσσικά θέματα. Σε όλα του σχεδόν τα λήμματα παρατίθενται από τη ζωντανή ομιλία παραδείγματα, στα οποία λάμπει «η ομορφιά» και η ακριβολογία του λαϊκού λόγου, με πρωταρχικό μέλημα την ετυμολογία των λέξεων, αντικείμενο το οποίο «τόλμησε» και αναλώθηκε επί μακρόν ψάχνοντας σε πληθώρα βοηθημάτων (βλ. βιβλιογραφία).

Όπως γράφει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, τα  γλωσσικά ιδιώματα της περιοχής των Χασίων, παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι ένα μίγμα του θεσσαλικού ιδιώματος, του ιδιώματος της δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του νομού Γρεβενών, αλλά και του διαμερίσματος της Ηπείρου, του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ανατολικός τομέας του Νομού Ιωαννίνων.

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Ατραπός και Παπάντου στην Καλαμπάκα και του Γιώργου Αλεξανδρή στα Τρίκαλα.  Είναι επίσης διαθέσιμο για δανεισμό και μελέτη στις δημοτικές βιβλιοθήκες Καλαμπάκας και Τρικάλων.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr