Ξεκίνησε η Έκθεση της Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας

Από την Παρασκευή ξεκίνησε η έκθεση της Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας στην αίθουσα “Νίτσα Λιάπη” της πόλης μας, με δημιουργίες μαθητών της σχολής.

0 982

Από την Παρασκευή ξεκίνησε η έκθεση της Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας στην αίθουσα “Νίτσα Λιάπη” της πόλης μας, με δημιουργίες μαθητών της σχολής.

Από την Παρασκευή ξεκίνησε η έκθεση της Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας στην αίθουσα “Νίτσα Λιάπη” της πόλης μας, με δημιουργίες μαθητών της σχολής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Σάββατο στις 19:00 το απόγευμα και όλοι μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τις όμορφες ξύλινες κατασκευές που έχουν γίνει από τους μαθητές της σχολής οι οποίες θα σας εντυπωσιάσουν…

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: 11:00 με 14:00 και 19:00 με 22:00.

Λίγα λόγια για την Σχολή

Ιστορικό
Η ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας αποτελεί σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία ανήκει στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1949 ωs Σχολή Βασιλικής Πρόνοιας και εκπαίδευε μαθητές για να γίνουν χτίστες μαραγκοί και επεξεργαστές σιδήρου.
Το 1964 η Σχολή εντάχθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, οπότε και λειτούργησαν τα τμήματα: βιοτεχνίας – χειροτεχνίας του ξύλου, δασοτεχνιτών, μαραγκών και χτιστών. Από το 1967 και μετά στη Σχολή λειτουργεί μόνο το τμήμα Χειροτεχνίας Ξύλου.

Το 1991 μετατράπηκε σε Τ.Ε.Σ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την ειδικότητα Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής Επίπλου, ενώ το 2008 μετατράπηκε σε ΕΠΑ.Σ.

Δωρεάν Εκπαίδευση – Παροχές

Eκτός από τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, στους μαθητές παρέχονται δωρεάν:

διατροφή και διαμονή για τους μαθητές εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται για την εκπαίδευση τους, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, δελτίο μαθητικού εισιτηρίου για τους μαθητή που μετακινούνται, αναβολή στράτευσης για τους νέους.

Σκοπός της Εκπαίδευσης

0 σκοπός της ΕΠΑΣ είναι αφ’ ενός μεν η κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στον ζωτικό τομέα των ξυλόγλυπτων αντικειμένων (έπιπλα, τέμπλα εκκλησιών, κασέλες καθρέπτες κ.λπ.) και αφ’ ετέρου η συνέχιση της λαϊκής μας παραδοσιακής ξυλογλυπτικής τέχνης ( εκκλησιαστικής αστικής, ποιμενικής, ναυτικής ). Οι απόφοιτοι της ΕΠΑΣ εξοπλίζονται με πολλές τεχνικές γνώσεις ενασκούμενοι κατά βάση σε πρακτικές εφαρμογές, ώστε να είναι ικανοί να εργασθούν άμεσα ως ξυλογλύπτες σε βιοτεχνίες ξυλόγλυπτων αντικειμένων της διακοσμητικής και της επιπλοποιίας, αλλά και σε δικά τους εργαστήρια.

Πρόγραμμα Σπουδών

Η χρονική διάρκεια της εκπαίδευαηε είναι διειήε και ία διδασκόμενα μαθήματα είναι θεωρητικά και εργαστηριακά.

Έτος 1ο
• Ξυλογλυπτική τέχνη Ι
• Σχέδιο και Τεχνικέε σχεδίασης I
• Δομή και ιδιότητες Ξύλου
• Αρχές οικονομίαε και Μάρκετινγκ
• Εργαλεία και Μηχανήματα Ξύλου

• Εφαρμογές Η/Υ

‘Eios 2o
• Ξυλογλυπτική τέχνη II
• Τεχνολογία Ξύλου
• Σχέδιο και Τεχνικές σχεδίασης II
• Επεξεργασία επιφανειών και Συνδεσμολογία
• Ιστορία της Ξυλογλυπτικής Τέχνης
• Εφαρμογές Η/Υ

Η σχολή εφαρμόζει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσα με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα, ώστε οι μαθητές μετά το τέλος των σπουδών τους να μπορούν να συλλαμβάνουν, να σχεδιάζουν, να κοστολογούν και να δημιουργούν αυτόνομα ξυλόγλυπτα έργα ή και τεμάχια διακοσμημένα σκαλιστά για την προσάρτηση τους σε διάφορα έπιπλα.

xyloglyptiki kalabakas IMG 9315xyloglyptiki kalabakas IMG 9317xyloglyptiki kalabakas IMG 9323xyloglyptiki kalabakas IMG 9328xyloglyptiki kalabakas IMG 9330xyloglyptiki kalabakas IMG 9331xyloglyptiki kalabakas IMG 9333xyloglyptiki kalabakas IMG 9334xyloglyptiki kalabakas IMG 9335xyloglyptiki kalabakas IMG 9340xyloglyptiki kalabakas IMG 9341xyloglyptiki kalabakas IMG 9342xyloglyptiki kalabakas IMG 9345xyloglyptiki kalabakas IMG 9347xyloglyptiki kalabakas IMG 9348xyloglyptiki kalabakas IMG 9350xyloglyptiki kalabakas IMG 9353xyloglyptiki kalabakas IMG 9355xyloglyptiki kalabakas IMG 9356xyloglyptiki kalabakas IMG 9357xyloglyptiki kalabakas IMG 9358xyloglyptiki kalabakas IMG 9359xyloglyptiki kalabakas IMG 9361xyloglyptiki kalabakas IMG 9362xyloglyptiki kalabakas IMG 9374xyloglyptiki kalabakas IMG 9379xyloglyptiki kalabakas IMG 9381xyloglyptiki kalabakas IMG 9386xyloglyptiki kalabakas IMG 9389

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.