Κομισιόν “καλεί” Χατζηγάκη

Έρευνα για τιςαντισταθμιστικές πληρωμές, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε μέσω του ΕΛΓΑ ωςαποζημιώσεις στους αγρότες η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2009, άρχισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

0 350

Έρευνα για τιςαντισταθμιστικές πληρωμές, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε μέσω του ΕΛΓΑ ωςαποζημιώσεις στους αγρότες η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2009, άρχισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έρευνα για τιςαντισταθμιστικές πληρωμές, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε μέσω του ΕΛΓΑ ωςαποζημιώσεις στους αγρότες η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2009, άρχισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την έρευνα της αυτή η Κομισιόν έχει δώσει διορία ενός μηνός στην Ελλάδα να της αποστείλει όλα τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι «έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά» και κατά την άποψη της «δεν αποκλείεται αυτές οι αποζημιώσεις να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις».

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής εξήγησε πως όταν ξεκινάμε μια τέτοια διαδικασία (έρευνας) στην ουσία είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Εκπρόσωποι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στην γενική διεύθυνση της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους κοινοτικούς συνομιλητές τους για τις οικονομικές ζημιές που υφίστανται από τα αγροτικά μπλόκα στους ελληνικούς δρόμους, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων από και προς τις χώρες τους.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία η Ελλάδα έχει την υποχρέωση σε παρόμοια γεγονότα κλεισίματος δρόμων κ.λ.π. να ενημερώνει λεπτομερώς τόσο την Κομισιόν όσο και τις άλλες χώρες μέλη για την εξέλιξη τηςκατάστασης αλλά και να έχει εκ των προτέρων προβλέψει εναλλακτικές οδικές υποδομές ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων – εμπορευμάτων στο έδαφος της.

Εκπρόσωπος της επιτροπής μάλιστα δήλωσε ότι είχε ζητηθεί απότην Ελλάδα ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της χώρας  αλλά δεν είχαν λάβει ακόμη κάποια απάντηση.

Το ιστορικό της απόφασης Χατζηγάκη

Ο τότε ΥπουργόςΓεωργίας κ. Σ. Χατζηγάκης επισκέφθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 την αρμόδια επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόελ στις Βρυξέλλες για να της εξηγήσει ότι αυτά τα 425εκατ. ευρώ συνιστούν αποζημιώσεις (και όχι κρατικές ενισχύσεις) στους αγρότεςπου έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες εισοδήματος (ξηρασία, πλημμύρες, νόσοι από έντομα κ.λ.π.).

Από τη συνάντηση εκείνη ο μεν κ. Χατζηγάκης είχε βγει δηλώνοντας αισιόδοξος για την τελική στάση της Κομισιόν.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της κας Φίσερ Μπόελ είχε πει ότι οι υπηρεσίες της θα μελετήσουν τα επιχειρήματα του κ. Χατζηγάκη για να καταλήξουμε αν αυτά τα χρήματα συνιστούν αποζημιώσεις ή παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Ο ίδιος δε χαρακτήρισε ότι τα στοιχεία που εμφάνισε στην επίτροπο ο υπουργός Γεωργίας ήσαν «γενικόλογα και ελλιπή».Έξι και πλέον μήνες αργότερα, στις 18 Αυγούστου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν της έχει στείλει ακόμη τα στοιχεία που είναι αναγκαία κατά τη γνώμη της για να στοιχειοθετήσουν την ελληνική θέση ότιπρόκειται για αποζημιώσεις και όχι για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Ο εκπρόσωποςτης είχε πει, μάλιστα, τότε, ότι η Αθήνα μας στέλνει «με το σταγονόμετρο» τις πληροφορίες που της ζητάμε, μια πρώτη δόση στις 22 Μαρτίου (2009) και μια δεύτερη στις 16 Ιουνίου, στοιχεία, τα οποία δε βοήθησαν την Κομισιόν να καταλάβει αν αυτά τα 425 εκατ. ευρώ ήσαν αποζημιώσεις η κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: Έθνος


Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr