Κοινωνικό Εστιατόριο στα Τρίκαλα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020

0 510

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 του έργου «Λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου – ΣΒΑΑ Τρικάλων» με χρηματοδότηση 201.500 ευρώ. Το Κοινωνικό Εστιατόριο πρόκειται να λειτουργήσει στο κτήριο Αντωνίου που την  ανακατασκευή του επίσης έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 223.000 ευρώ. Η νέα χρηματοδότηση αφορά την πρόσληψη προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινωνικού Εστιατορίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σταθερό 8ωρο ωράριο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 150 ατόμων την ημέρα.

 

«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους,  χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 τη λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου στο  Δήμο Τρικκαίων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια Υπουργεία,  διασφαλίζουμε  την αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των Κοινωνικών Δομών της Περιφέρειας, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα  στις απαιτήσεις της εποχής.  Οι  άνθρωποι  που βρίσκονται στο περιθώριο είναι πολλοί και χρειάζονται στήριξη  στην πράξη. Παράλληλα, ενισχύουμε την απασχόληση γιατί πιστεύουμε ότι ο αποτελεσματικότερος  τρόπος για τη καταπολέμηση της φτώχειας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι αποκλειστικά η πολιτική  χορήγησης επιδομάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Το έργο

Αφορά στη χρηματοδότηση της λειτουργίας Κοινωνικού Εστιατορίου έως το τέλος του 2023. Ειδικότερα, μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, ο Δήμος Τρικκαίων θα ενεργήσει για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, το οποίο προβλέπεται να εργαστεί έως τον Οκτώβριο του 2023.

Το Κοινωνικό Εστιατόριο είναι μια δομή που απευθύνεται σε άτομα με σοβαρά οικονομικό-κοινωνικά προβλήματα και διανέμει μαγειρεμένο φαγητό, τόσο κατ’ οίκον για τους ωφελούμενους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή προβλήματα μετακίνησης, όσο και στο χώρο λειτουργίας του.

Η δομή θα στελεχωθεί με κατάλληλο προσωπικό (1 Μάγειρα, 1 Βοηθό Μάγειρα, 1 άτομο Βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας και 1 Κοινωνικό Λειτουργό) και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της θα είναι σύμφωνα με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία.  Θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σταθερό 8ωρο ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή  με δυνατότητα κάλυψης περίπου 150 ατόμων/ημέρα. Θα στεγάζεται σε Δημοτικό Ακίνητο (κτήριο Αντωνίου), στο οποίο έχουν γίνει τεχνικές παρεμβάσεις και οικοδομικές εργασίες  με χρηματοδότηση επίσης από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 ώστε το εν λόγω ακίνητο να καταστεί λειτουργικό και κατάλληλο για να στεγάσει έναν πολυχώρο κοινωνικών δομών του Δήμου Τρικκαίων (Κέντρο Κοινότητας, Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Εστιατόριο), παρέχοντας υπηρεσίες κοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης Επιπρόσθετα προβλέπεται η αξιοποίηση των παρεχόμενων πόρων για τη λειτουργία της Δομής, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης και διαχείρισης πόρων από δωρεές, χορηγίες και της προσέλκυσης εθελοντών.

Τα αναμενόμενα οφέλη εστιάζουν στην κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένης  κοινωνικής  ομάδας (άτομα που διαβιούν κάτω του ορίου της φτώχειας) με στόχο τη θετική επίπτωση στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής μέσω των παρεμβάσεων σε κοινωνικές υποδομές για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων που χρήζουν υπηρεσιών πρόνοιας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.