Κίνδυνος – θάνατος από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Κίνδυνος – θάνατος είναι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τουλάχιστον στο 30% των σπιτικών διακοσμήσεων ο κίνδυνος πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας είναι άμεσος. Από αυτά, το 41% προέρχεται από την Κίνα.

0 150

Κίνδυνος – θάνατος είναι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τουλάχιστον στο 30% των σπιτικών διακοσμήσεων ο κίνδυνος πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας είναι άμεσος. Από αυτά, το 41% προέρχεται από την Κίνα.

Κίνδυνος – θάνατος είναι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τουλάχιστον στο 30% των σπιτικών διακοσμήσεων ο κίνδυνος πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας είναι άμεσος. Από αυτά, το 41% προέρχεται από την Κίνα Η έκθεση παρουσιάζει τα συμπεράσματα ενός κοινού σχεδίου εποπτείας της αγοράς στο οποίο συμμετέχουν αρχές από πέντε κράτη μέλη – Ουγγαρία, Γερμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Κάτω Χώρες – καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2009, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, δοκιμάστηκαν 196 τυχαία δείγματα από χριστουγεννιάτικα φωτάκια από όλο το φάσμα τιμών.

Τα δείγματα ελέγχθηκαν για να διαπιστωθεί αν πληρούν πάνω από 20 διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις. Πολλά λαμπιόνια απέτυχαν σε πολλαπλές δοκιμές. Στο 30,4% των λαμπιονιών που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα μη συμμόρφωσης που αυξάνουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, πυρκαγιάς ή και των δύο. Κατά γενικό κανόνα, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μη συμμόρφωσης αυτό σημαίνει ότι δεν ικανοποιούνται οι τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας για την κατασκευή, παραδείγματος χάριν, πριζών, αγκυρώσεων καλωδίων, καλωδιώσεων, μόνωσης και για την προστασία από ηλεκτροπληξία.

Λιγότερο σοβαρά προβλήματα μη συμμόρφωσης, δηλαδή ελλείψεις που δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια του χρήστη διαπιστώθηκαν επιπροσθέτως στο 40% των λαμπιονιών που δοκιμάστηκαν. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν ορισμένες ελλείψεις στην επισήμανση, τις οδηγίες ή ελλείψεις διοικητικού χαρακτήρα. Συμβουλές για τους καταναλωτές Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να λαμβάνουν τις βασικές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο.

Υπάρχει μεγάλη πίεση στους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές για την παραγωγή όσο το δυνατόν φτηνότερων χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών, επειδή συχνά οι καταναλωτές δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε εποχική διακόσμηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάφωρες παραβιάσεις των προτύπων ασφάλειας. Αγοράστε χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια από αξιόπιστους εμπόρους επειδή αναμένεται ότι τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας.

Μην αφήνετε ποτέ τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια αναμμένα όταν είστε έξω από το σπίτι ή τη νύχτα όταν κοιμάστε. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει οποιοδήποτε είδος ηλεκτρικού ή μηχανικού προβλήματος, με νέα λαμπιόνια ή γιρλάντες που χρησιμοποιείτε, μην το ρισκάρετε. Σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε, επιστρέψτε τα στο κατάστημα και κάντε καταγγελία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.