Κλιματική αλλαγή: Φέτος προβλέπεται ψυχρό καλοκαίρι – θα χαθούν τα σιτηρά από τη χώρα τις προσεχείς δεκαετίες
Τι επισημαίνει ο καθηγητής της Αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαλέζιος
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ψυχρότερο από ότι συνήθως, εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής Αγρομετεωρολογίας του Παν. Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαλέζιος. Ο κ. Δαλέζιος ανέφερε στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας», ότι το μοντέλο της πρόγνωσης αυτής προέρχεται από προγνώσεις που έχουν γίνει για την Ισπανία μέσω ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει και πεποίθησή του είναι ότι θα συμβεί και κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα. Δηλαδή αναμένουμε ένα δροσερό καλοκαίρι με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις μέσες των προηγούμενων ετών.
Το αντίστοιχο πρόγραμμα που ξεκίνησε φέτος στην Ελλάδα, στην Ισπανία ξεκίνησε πέρυσι, δείχνει ότι έχουμε μία υστέρηση στην βλαστική περίοδο στη χώρα μας και ο Μάρτης είναι χαρακτηριστικός μήνας παγετού, άρα δεν ξενίζει ο παγετός της 26ης Μαρτίου που προκάλεσε τεράστια ζημιά στις αμυγδαλιές και στα πυρηνόκαρπα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.
Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε την κλιματική αλλαγή, ή κλιματική κρίση όπως τη λέει ο ίδιος καθώς έχουμε αυξομειώσεις στη μέση θερμοκρασία και για τούτο θα πρέπει να προετοιμάσουμε και τη γεωργία μας σε αυτές τις μεταβολές. Ο ίδιος έχει προτείνει από κοινού με τον καθηγητή κ. Δαναλάτο ένα σχέδιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Το σχέδιο αυτό δείχνει να το σπάζεται και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ ο κ. Στρατάκος ο οποίος είναι αγρομετεωρολόγος και δείχνει να κατανοεί τη σημασία της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική γεωργία που την καθιστά ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα .
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα εξής σημεία :
1ον Tην αγροκλιματική ζωνοποίηση των καλλιεργειών. Σήμερα με την τεχνολογία των δορυφόρων έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης της διαφοροποίησης των γαιών στα 30 μέτρα, έτσι ώστε να προτείνονται ζώνες χαμηλής, μέσης και υψηλής παραγωγικότητας
2ον Πρέπει να φτιαχτεί ένα αξιόπιστο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών, ώστε να έχουμε και επίγεια, πέρα από τη δορυφορική παρκολούθηση. Ένας μετεωρολογικός σταθμός, αφού φτιαχτούν οι ζώνες καλλιέργειας, μπορεί αν παρακολουθεί μέχρι 8 χιλιόμετρα γης, όπου το μικροκλίμα δεν αλλάζει. Η εκτίμηση είναι ότι η Θεσσαλία καλύπτεται με 40 μετεωρολογικούς σταθμούς.
3ον Να αναπτυχθούν τα συστήματα έγκαιρων προειδοποιήσεων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι χαλάζι, παγετός, καύσωνας και πλημμύρες.
Ο καθηγητής της Αγρομετεωρολογίας τέλος επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και η θεσσαλική πεδιάδα είναι η ερημοποίηση, η οποία προχωρά όσο επιτείνεται η κλιματική κρίση και η έλλειψη επιφανειακών νερών, εγκαταλείπονται μέχρι πρότινος γόνιμες γαίες και αλλάζουν τα δεδομλένα δραματικά, σε μία αργόσυρτη διαδικασία δεκαετιών…
Το πλέον ανησυχητικό καταλήγει είναι πως λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου, τα μοντέλα δείχνουν πως σε μερικές δεκαετίες, ίσως και νωρίτερα, λόγω της εξατμισοδιαπνοής θα χαθεί η καλλιέργεια των σιτηρών από τη Θεσσαλία και τη χώρα και θα πάει σε βορειότερες χώρες…
Η καλλιέργεια σιτηρών θα καταστεί ασύμφορη και θα εγκαταλειφθεί και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει καταλήγει ο κ. Δαλέζιος
πηγη thessaliatv.gr