Κατερίνα Παπακώστα: «Εταιρείες τεχνοβλαστοί: Όπλο στην φαρέτρα μας, για στρατηγικές επενδύσεις και ανάπτυξη»

0 697

Η Τρικαλινή Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, με την παρακάτω τοποθέτηση εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξή της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου, για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».

 

«Η δημιουργία ενός ισχυρού επενδυτικού περιβάλλοντος με εταιρείεςτεχνοβλαστούς, είναι το όπλο στη φαρέτρα μας, ώστε να αναστρέψουμε το brain drain και να δημιουργήσουμε πλούτο, που θα τον διανείμουμε στην αγορά εργασίας και στους νέους μας.

 

Η ίδρυση μιας εταιρείας – τεχνοβλαστού, γνωστής ως spin off,  θεωρείται κοινή πρακτική σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο. Ο στόχος των εταιρειών αυτών είναι διττός, αφενός να αξιοποιήσουν και αφετέρου να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη της παραγόμενης γνώσης, εντός των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.

 

Οι τεχνοβλαστοί αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ του δικαιώματος στη Διανοητική Ιδιοκτησία με την παραγωγική διαδικασία, προκειμένου η γνώση να αξιοποιηθεί στον παραγωγικό ιστό.

 

Το νομοσχέδιο αυτό για τις στρατηγικές επενδύσεις θέτει τη βάση για μια ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό, συνοδευόμενο με το μεγάλο στοίχημα της πολιτείας και στη συνέχεια με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα είναι τα εργαλεία, διότι μοχλεύουν πολύ ισχυρούς ιδιωτικούς πόρους, για την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

 

Δυστυχώς, έως σήμερα υπήρχαν διάσπαρτες αποσπασματικές διατάξεις, που διέπονταν από ασάφειες, οι οποίες είχαν ως συνέπεια μηδενικές επιδόσεις σε αριθμό ιδρύσεων spin off, από τα πανεπιστήμια, καθώς η σχετική γραφειοκρατία ήταν απαγορευτική.

 

Στοχεύοντας και επιδιώκοντας:

  • την ώσμωση μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και της αγοράς,
  • την δικτύωση μεταξύ ερευνητών, startup/spin off εταιρειών και βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο,
  • αλλά και την ενεργοποίηση των Ελλήνων της διασποράς,

οραματιζόμαστε μια Ελλάδα με γρήγορη και σημαντική ανάπτυξη, αξιοποιώντας το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό μας, στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.