Καστανιές: Με 50 λεωφορεία οι Τούρκοι απέσυραν τους λαθρομετανάστες από τα ελληνικά σύνορα

0 808

Με 50 λεωφορεία και μετά από σχεδόν ένα μήνα, οι Τούρκοι απέσυραν τους λαθρομετανάστες από τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή των Καστανιών και διέλυσαν τους δυο πρόχειρους καταυλισμούς που αυτοί είχαν δημιουργήσει εκεί.

Η κατάσταση που ξεκίνησε Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και κράτησε ως σήμερα τα ξημερώματα, Παρασκευή 27 Μαρτίου, άρχισε να αλλάζει άρδην λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Νωρίτερα, οι Τούρκοι Στρατοφύλακες που όλο αυτό το χρονικό διάστημα συντόνιζαν, κατεύθυναν αλλά και βοηθούσαν ξεκάθαρα τις ορδές των νεαρών στην πλειοψηφία τους λαθρομεταναστών να κάνουν ομαδικές προσπάθειες διάσπασης των ελληνικών συνόρων και μαζικής παράνομης εισόδου, άρχισαν να τους συγκεντρώνουν προς την πλευρά του δάσους των Καστανεών, στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ. Όσοι ήταν στον πρόχειρο καταυλισμό στην πλευρά του σταθερού φράχτη, ακόμα και με την βία απομακρύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο.

Η προσπάθεια εκκένωσης έφερε αντιδράσεις και υπήρξαν αρχικά αψιμαχίες αλλά και συγκρούσειςμε κάποιους Αφγανούς και Αφρικανούς που δεν θέλησαν να υπακούσουν στις αποφάσεις της τουρκικής Στρατοφυλακής. Έτσι έβαλαν φωτιές στο δάσος και στα υλικά με τα οποία είχαν κατασκευάσει τον πρόχειρο καταυλισμό. Αυτό σήμανε αυτόματα συναγερμό στις ελληνικές δυνάμεις, αστυνομικές και στρατιωτικές, που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε επιφυλακή συνεχώς. Παρατάχθηκαν κατά μήκος του πρόχειρου αλλά ενισχυμένου σημαντικά φράχτη και ήταν έτοιμοι να επέμβουν. Παρακολουθούσαν μάλιστα στην απέναντι πλευρά να μην γίνονται οι… συνηθισμένες επιθέσεις με τις ρίψεις δεκάδων χημικών, αλλά έβλεπαν αναταραχή ανάμεσα στους λαθρομετανάστες και τους Τούρκους αστυνομικούς.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι επιβίβασαν σε 50 λεωφορεία που είχαν φτάσει στο σημείο τους περίπου 2.000 που παρέμεναν εκεί σε πρόχειρους καταυλισμούς και μέσα στα χωράφια και τους μετακίνησαν προς το εσωτερικό. Κάτι που επιβεβαίωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”, δημοσιεύοντας μάλιστα και τις σχετικές φωτογραφίες. Παράλληλα, με το φως της ημέρας μηχανήματα (JCB, σκαπτικά κ.α) καθάρισαν τους χώρους από όλη αυτή την βρωμιά που είχε συσσωρευθεί αυτόν τον μήνα, τόσο απέναντι από το Τελωνείο ή στο δάσος των Καστανιών, αλλά και στην πλευρά απέναντι απ’ τον φράχτη.

evros-news.gr

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ: Δεν εφησυχάζουμε

Μας λέγανε σήμερα το πρωί πως από την άλλη πλευρά οι τουρκικές δυνάμεις  ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από τις Καστανιές και τους καταυλισμούς τριγύρω.

Άλλες αποχωρήσεις οικειοθελώς και άλλες δια της βίας όπως διαπιστώσαμε. Αυτό που έμεινε σήμερα ήταν αποκαΐδια και άδειες σκηνές.

Παραμένουμε στα σύνορα. Η συνοριακή φύλαξη στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει σελίδα και να μην ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν.

Δεν εφησυχάζουμε είναι το μήνυμα μας. Συνεχίζουμε να περιπολούμε σε όλο το μήκος των συνόρων, όλες οι δυνάμεις μας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.