Η Βλαχάβα του Δήμου Καλαμπάκας

Το πρώτο χωριό που συναντάμε 17 χλμ. από την Καλαμπάκα ανηφορίζοντας προς τις ΝΔ πλαγιές των Χασίων, σε υψόμετρο 825 μ.
Οι κάτοικοί του είναι κατά βάση κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Το χειμώνα παραμένουν στον οικισμό 150 περίπου άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται.

0 11.119

Το πρώτο χωριό που συναντάμε 17 χλμ. από την Καλαμπάκα ανηφορίζοντας προς τις ΝΔ πλαγιές των Χασίων, σε υψόμετρο 825 μ.
Οι κάτοικοί του είναι κατά βάση κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Το χειμώνα παραμένουν στον οικισμό 150 περίπου άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται.

Ονομαστό είναι το δάσος της Βλαχάβας – 30.000 στρέμματα βαλανιδιάς – καταφύγιο αγρίων ειδών της πανίδας και πηγή ζωής για τους κατοίκους της περιοχής.
7 χλμ. Β του χωριού βρίσκονται τα ερείπια της Μονής της Παναγίας Μύκανης ή Παλαιοπαναγιάς, ενός από τα παλαιότερα μοναστήρια του ν. Τρικάλων, σύγχρονου των Μετεώρων. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στο πλάι ενός βράχου. Το μόνο που σώζεται σήμερα είναι ένας μικρός θολωτός ναΐσκος με ενδιαφέρουσες πλην καπνισμένες και δυσδιάκριτες τοιχογραφίες του 17ου αι. Υπάρχουν ακόμη ίχνη παλαιού κάστρου και οι βρύσες Μπινίλα, Μούτα, Χαλκιά, όπου ο οδοιπόρος ξεδιψά και αναπαύεται.

 

BlaxabaHPIM0075

 

Περιώνυμος γόνος του χωριού ήταν ο ιερέας Θύμιος Βλαχάβας (1770-1808), γιος του γενάρχη των Βλαχαβαίων Θανάση Βλαχάβα (1715-1780), αρματολού των Χασίων και ανακαινιστή της Μονής Υπαπαντής των Μετεώρων. Ο παπα – Θύμιος Βλαχάβας διαδέχθηκε τον πατέρα του στο αρματολίκι και πέτυχε το συνασπισμό των καπεταναίων της Στερεάς Ελλάδος. Στόχος του ήταν ο ξεσηκωμός της Στερεάς και Δ Θεσσαλίας καθώς και των Τούρκων της Θεσσαλίας που καταπιέζονταν από το καθεστώς του Αλή-Πασά των Ιωαννίνων. Στις 8 Μαΐου του 1808, άνδρες του Βλαχάβα ηττήθηκαν στο Καστράκι της Καλαμπάκας από στρατεύματα του Αλή Πασά, ενώ ο ίδιος συνελήφθη αργότερα και μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα όπου και θανατώθηκε στα 1809. Η μνήμη του παπα-Θύμιου Βλαχάβα τιμάται κάθε χρόνο στα "Βλαχάβεια" από 13 έως 15 Μαΐου, με Μεγάλη Δοξολογία στον Ι. Ναό του Προφήτη Ηλία, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του τοπικού ήρωα. Στον αυλόγυρο της εκκλησίας οι γυναίκες του χωριού τραγουδούν και χορεύουν τοπικούς χορούς.
Στις 21 Μαΐου εορτάζεται η μνήμη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο φερώνυμο ξωκλήσι. Τελείται δοξολογία, ενώ η Εκκλησία σε συνεργασία με την κοινότητα και τον εκπολιτιστικό σύλλογο του χωριού προσφέρουν "καζανιές" (γίδα μαγειρεμένη με κριθαράκι) στους παρευρισκόμενους.

 

BlaxabaHPIM0302

 


Στις 15 Αυγούστου πανηγυρίζει το ξωκλήσι της Παλαιοπαναγιάς. Από το βράδυ της παραμονής μαζεύονται οι κάτοικοι και προετοιμάζουν τις "καζανιές" που θα προσφερθούν τη μέρα της γιορτής. Τελείται η θεία λειτουργία και ακολουθεί γλέντι με δημοτικούς τοπικούς χορούς. Οι δραστήριες γυναίκες του χωριού έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο.

 

BlaxabaHPIM0400
 
 Blaxaba036

 

Στις 20 Ιουλίου εορτάζει ο Ι. Ναός του Προφήτη Ηλία, που είναι χτισμένος στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το νυχτερινό γλέντι πλαισιώνεται από δημοτική λαϊκή ορχήστρα.

Τα στοιχεία είναι παρμένα από την Ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμπάκας www.kalambaka.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr