Η παραλλαγή Όμικρον καλύπτεται από το εμβόλιο -Έκκληση για self – test πριν τις γιορτές

0 723

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πολλές, παρά την σταθεροποίηση στα κρούσματα, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, οι εισαγωγές είναι πολλές. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρούσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθησή στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον, τόνισε.

Τέλος, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη.

Η μεγαλύτερη θνητότητα στις 10 περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την θνητότητα, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι «οι 10 περιφέρειες με την μεγαλύτερη θνητότητα είναι αυτές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Η ίδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, τόνισε ότι η πανδημία εμφανίζει μια «μικρή και αργή ύφεση» και ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000. «Ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός», είπε, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 1,74%. Πρόσθεσε δε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 4.850 νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια.

«Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς», ανέφερε.

«Πρέπει να θωρακιστούμε με την 3η δόση», είπε, για να υπογραμμίσει εμφατικά: «Δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε, απλώς κλείνουμε το ραντεβού μας».

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε.

Η ίδια συνέστησε προς όλους τους πολίτες τον συστηματικό έλεγχο, κατά την διάρκεια των εορτών κι όχι μόνο, με self test.

Μαγιορκίνης: Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται εξαιρετικά διεισδυτικό

Ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η μετάλλαξη κορoνοιού Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, τόνισε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Η μετάλλαξη Όμικρον που παρουσιάστηκε στην Νότιο Αφρική, φαίνεται να συντελεί στην εξάπλωση ενός νέου επιδημικού κύματος, είπε.

Η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα, εξήγησε.

Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020.

Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα στα τέλη του 2020 και κατά τον χειμώνα του 2021 με το στέλεχος βήτα και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2021 κυριάρχησε το στέλεχος δέλτα.

Στην συνέχεια, η επιδημία πέρασε σε ύφεση από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως και περίπου μέχρι 2 εβδομάδες πριν.
Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης εκεί και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

Χθες είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφηκαν περισσότερο από 8 χιλιάδες διαγνώσεις, τόνισε και πρόσθεσε πως επίσης αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι (50% περισσότεροι νεκροί).

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε πως ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Σχετικά με την νοσηρότητα πάντως δεν παρατηρείται καμία σημαντική διαφορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.