Η «νέα» εξωτερική πολιτική της Τουρκίας – Γράφει ο Βασίλης Αγγέλης
Όλοι μας παρακολουθούμε τις τραγικές στιγμές που περνά ο λαός της Τουρκίας, αλλά και ο αποκομμένος από τον κόσμο λαός της Συρίας. Προφανώς και δεν υπάρχουν λόγια , για τον αδόκητο χαμό χιλιάδων συνανθρώπων μας. Η ζωή όμως συνεχίζεται.
Τα Κράτη συνεχίζουν τη διαδρομή τους μέσα στον χρόνο. Έτσι τίθενται ερωτήματα για την μελλοντική θέση της Τουρκίας ,στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα συνεχίσει την ίδια εξωτερική πολιτική ή θα την αλλάξει σε σημείο που θα επηρεάζει και την Χώρα μας; .Θα μπορέσει να ανορθώσει τα οικονομικά της ;.Τα ήδη προ σεισμού διαταραγμένα δημοσιονομικά της Τουρκίας,
θα επιβαρυνθούν σε μέγιστο βαθμό , από το κόστος ανοικοδόμησης και της αναγκαίας κοινωνικό οικονομικής πολιτικής προς τους πληγέντες, αλλά και της αναγκαστικής αναδόμησης του μισοκαταστραμμένου παραγωγικού ιστού 13.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πληθυσμού μεγαλύτερου της Ελλάδας!.
Επίσης θα πρέπει να δούμε και τις παρενέργειες στην αλυσίδα της Τουρκικής οικονομίας και την κοινωνία, όπου θα αναδεικνύονται μέρα με τη μέρα ,τεράστια προβλήματα καθημερινότητας και συνοχής . Ουσιαστικά έχει διαρρηχτεί η παραγωγική και οικονομική αλυσίδα της Τουρκίας και κινδυνεύει η συνοχή του Κράτους ,πόσον μάλλον που στις περισσότερες πληγείσες περιοχές κατοικούν Κούρδοι , οπότε η όλη κατάσταση μοιάζει με μια «βόμβα» που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να εκραγεί .
Ακόμη και ο Τουρισμός της , έχει υποστεί μακροπρόθεσμα τεράστιες ζημιές .
Η Τουρκία δεν είναι πλέον η χώρα που ξέραμε. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, αλλά και τεράστια κεφάλαια, ώστε να επανέλθει στην προ σεισμού κατάσταση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος ,αλλά δεν αρκεί, οπότε θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέες οικονομικό πολιτικές συμμαχίες, πρόθυμες να συνδράμουν. Αυτές οι συμμαχίες δεν βρίσκονται , ούτε στη Ρωσία του Πούτιν, ούτε στην Κίνα, αλλά στη Δύση. Προφανώς, η οικονομική βοήθεια από τη Δύση ,θα δοθεί με οικονομικά αλλά και πολιτικά ανταλλάγματα . Ήδη η μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας αρχίζει να φαίνεται, τόσο ως προς τις σχέσεις με τη Χώρα μας, αλλά και τη Δύση γενικότερα.
Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη αυτήν η μεταστροφή , εάν ο Ερντογάν ή κάθε άλλη μελλοντική Κυβέρνηση της Τουρκίας ,θέλουν να επουλώσουν το συντομότερο δυνατό τις πληγές του σεισμού.
Χωρίς να παραβλέπουμε το διαχρονικό ιστορικό συμπέρασμα ,ότι “ο Τούρκος δεν έχει μπέσα” οπότε στο μέλλον οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας ( και όχι ο Τουρκικός Λαός ) θα κάνουν πάλι τα ίδια εις βάρος της Ελλάδας ,ίσως να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Χώρα μας, η οποία εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συγκυρίες , και τις νέες και υπό διαμόρφωση πολιτικό οικονομικές εξαρτήσεις της Τουρκίας, με ισχυρή εξωτερική πολιτική και διάλογο , να λύσει τις όποιες διαφορές με τη γείτονα χώρα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι συγκυρίες για την Ελλάδα είναι καλές , σήμερα έχουμε ισχυρές συμμαχίες και τον σεβασμό των ξένων και ισχυρών δυνάμεων του κόσμου και με απλά λόγια έχουμε τα απαιτούμενα “λόμπι” πχ τύπου Μπάιντεν , Μακρόν κλπ , ώστε να επηρεάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας.
Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι τραγικές συγκυρίες στη γείτονα Χώρα ,θα την οδηγήσουν σε φιλική εξωτερική πολιτική προς την Χώρα μας, ώστε με διάλογο και ισχυρή διπλωματία , να λύσουμε τις όποιες διάφορες μας, προς το συμφέρον και των δυο Λαών.
Βασίλειος Αγγέλης. Δικηγόρος – Ιστορικός.