Η ενορία της Διάβας ανοίγει τις πόρτες της

0 800

Η αντίληψη…

Ο Γέρων Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης, στο βιβλίο του «Ευχαριστίας Εξεμπλάριον», σημειώνει για την Εκκλησία: «…τί είναι Εκκλησία και πώς βιώνεται; Αν απαλλαγούμε από την αντίληψη ότι η Εκκλησία είναι απλώς ένας θεσμός, και ενστερνισθούμε την πίστη ότι είναι ένας τρόπος υπάρξεως, τότε θα πρέπει να μείνουμε λίγο, στο σημείο αυτό, για να διαφωτίσουμε κάπως, αυτό το μεγάλο και δύσκολο θέμα».

Η Εκκλησία, σύμφωνα με τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα αποκτά την ταυτότητά της από τα μυστήρια. Ο Καβάσιλας θέλει να μας πει πως η Εκκλησία είναι τα μυστήρια της, και κατεξοχήν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτό καλείται  ευχαριστιακή εκκλησιολογία και μας δείχνει την ταυτότητα, το ύφος, το σκοπό της Εκκλησίας. Το γεγονός ότι η Εκκλησία ταυτίζεται με την ευχαριστιακή σύναξη, μας δείχνει κάτι πολύ σημαντικό. Η Εκκλησία λειτουργεί ως κοινωνία προσώπων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, καθώς είναι βαπτισμένα στο Όνομα της Αγίας Τριάδος και μετέχουν του Σώματος και Αίματος του Χριστού.

Η Εκκλησία υπάρχει για να γίνεται. Δεν λειτουργεί ως ένα μουσείο που έχει συλλέξει νόμους, ηθική, κανόνες, εντολές και τα παρουσιάζει στους ανθρώπους ως εκθέματα. Ακόμη, δεν υπάρχει ως ξεπερασμένος παραδοσιαρχικός θεσμός ή ως κάτι που επιβάλλει τον τρόπο ζωής της σε όσους αναζητούν, σε όσους αγωνιούν. Η ίδια απεγκλωβίζεται από την ηθικιστική και ευσεβιστική αντίληψη των πονηρών υποκριτικών καιρών, αποτινάσσει τον γεροντισμό, τις αυθεντίες, το κάθε πέρυσι και καλύτερα, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, και ανοίγει τις βαριές της πόρτες στην κοινωνία, χωρίς όμως να εκκοσμισκευθεί. Γνωρίζει τις ανάγκες των καιρών, γνωρίζεται στους ανθρώπους. Δεν καλεί τον κόσμο να έρθει προς εκείνη αλλά βγαίνει η ίδια στις αγορές και στις πλατείες, εκεί από όπου ξεκίνησε. Η αληθινή Εκκλησία, καταπώς σημειώνει ο καθηγητής Θεολογίας Χρυσόστομος Σταμούλης, είναι εκείνος ο οίκος, που ως άλλη κιβωτός χωρά τα αχώρετα. Είναι καιρός, λοιπόν, να ξεθάψουμε κάθε τι όμορφο που επιμελώς θάφτηκε και να θυμίσουμε στον κόσμο κάθε τι που λησμονήθηκε. 

Με την χάρη του Θεού και την ευλογία του Επισκόπου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ.κ. Θεοκλήτου, η Εκκλησία βγαίνει στις αγορές και στις πλατείες. Στο φυσικό της χώρο, αδιαφορώντας για τις παράφωνες συγχορδίες όλων όσων επιμένουν σε μία αυστηρά παραδοσιαρχική και αποξενωμένη Εκκλησία. Ανοίγουμε τις τεράστιες, επιβλητικές και μυστήριες πόρτες της Εκκλησίας και ελεύθερα προσκαλούμε τους ανθρώπους σε συνάντηση, γνωριμία, κοινωνία. Κοινωνία λόγου και προσώπων. Μέσα από την αμφισβήτηση, τη συμφωνία, την εναρμόνιση. Η Εκκλησία δεν διακρίνει τους ανθρώπους. Όλους τους καλούμε. Τους άθεους, τους αναζητητές, τους αγνωστικιστές, τους αδιάφορους, τους αναρχικούς, τους αρνητές, τους άπιστους, τους πιστούς, τους ευλαβείς, τους μοναχικούς, τους πονεμένους, τους απογοητευμένους. Και πιστεύουμε πως και οι πρώτοι έχουν όμορφα, πολύ όμορφα στοιχεία που δεν βρήκαν τον χώρο τους, δεν γνώρισαν το πρόσωπο του Χριστού.

Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας ανοίγει τις πόρτες της και απευθύνεται σε όλους. Όχι μόνο στους κατοίκους της Διάβας, αλλά και της Καλαμπάκας και των άλλων χωριών και περιοχών του Νομού μας, μέσα από τις ποιμαντικές δραστηριότητές της και την αγωνία της προς τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εξάλλου, ένα ποτάμι μας χωρίζει αλλά και μία γέφυρα μας ενώνει. Μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες της, επιδιώκει να δείξει πως σημασία δεν έχει το πλήθος, το μέγεθος, ο χώρος, αλλά ο τρόπος. Ένας τρόπος που γίνεται τρόπος ύπαρξης, νοήματος, ουσίας. Ένας τρόπος προσωπικός απέναντι στον τρόπο του Θεού…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ

Ζωντανή ενορία… ζωντανή ελπίδα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ

 

 • ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Δεν υφίστανται ‘’μικροί’’ και ‘’μεγάλοι’’ άγιοι. Μέσα από την Θεία Λειτουργία οι πιστοί μαθαίνουν να βιώνουν το λειτουργικό ήθος, να ευχαριστούν, δοξολογούν και ικετεύουν τον Θεό.

 

 • ΙΕΡΕΣ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ: Τέλεση Ιερών Αγρυπνιών (1 φορά στο δίμηνο). Το κατανυκτικό κλίμα δημιουργεί ανάλογη συντριβή στην ανθρώπινη ύπαρξη. Με τις αγρυπνίες, δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σε όσους εργάζονται τις πρωινές ώρες, να εκκλησιαστούν και να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία κατά τις βραδινές ώρες.

 

 • ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ: Τέλεση Ιερών Παρακλήσεων (2 φορές τον μήνα). Ψάλλονται οι Ιερές Παρακλήσεις προς τον Ιησού Χριστό, την Υπεραγία Θεοτόκο, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Παντελεήμονα.

 

 • ΕΤΗΣΙΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ: Τέλεση κτητορικού μνημόσυνου (Ε’ Κυριακή Νηστειών), ετήσιου μνημόσυνου για τα θύματα της γενοκτονίας του Πόντου (19 Μαΐου 1919), ετήσιου μνημόσυνου για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής (14 Σεπτεμβρίου 1922), ετήσιου μνημόσυνο για τους πεσόντες της Πόλης (29 Μαΐου 1453), ετήσιου μνημόσυνου για τους νέους που αναπαύονται στο ιερό κοιμητήριο της Διάβας, μνημόσυνο στο ιερό κοιμητήριο για όλους τους κεκοιμημένους του χωριού (Μ. Παρασκευή).

 

ΝΕΟΤΗΤΑ

 

 • ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ: Καθιερώθηκε τρεις (3) φορές τον χρόνο να συναντιόμαστε με τους νέους, να πίνουμε καφέ σε καφετέριες του χωριού και να συζητάμε. Τον καφέ τον κερνάει η ενορία. 

 

 

 • ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ: Στην ενορία μας ξεκινάει η λειτουργία του Κατηχητικού. Επιδιώκουμε οι νέοι να το δουν  ως συναντήσεις πάνω στις οποίες θα συζητάμε διάφορα θέματα που αφορούν τον Θεό, την Εκκλησία, τους Αγίους. Οι συναντήσεις αυτές θα απαρτίζονται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και θα πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου δύο (2) φορές τον μήνα (Σάββατο). Τα παιδιά θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να θίγουν και να επιλέγουν τα δικά τους θέματα στις συζητήσεις. Σκοπεύουμε στην απουσία του μονολόγου και των δύσκολων θεμάτων. Εστιάζουμε στη γνωριμία με τον Θεό, την Εκκλησία, τους Αγίους, τον χώρο μέσα στον Ιερό Ναό, στο Άγιο Βήμα, τη Λατρεία, καθώς τα παιδιά αγνοούν πολύ βασικά σημεία της ορθόδοξης ζωής.

 

 

 

 • ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Αναζητούμε έναν χώρο που θα διαμορφωθεί κατάλληλα και στον οποίο τα παιδιά θα μπορούν διάφορες ώρες μέσα στην εβδομάδα να συγκεντρώνονται, να συζητάνε, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης, στον χώρο αυτό θα λαμβάνουν χώρα ομιλίες ποικίλου ενδιαφέροντος. 

 

 

 

 • ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Από το ερχόμενο καλοκαίρι, στην ενορία μας θα λειτουργήσει βιβλιοθήκη. Η Ενοριακή Βιβλιοθήκη θα στεγαστεί στο ‘’σπίτι του ιερέα’’, το οποίο βρίσκεται σε αχρησία. Την οργάνωση και τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης θα αναλάβει η βιβλιοθηκονόμος κα. Έφη Δούλη που κατάγεται από τη Διάβα. Θα συγκεντρώσει βιβλία (ιστορικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά, πολιτισμικά, παραμύθια, θεολογικά) και θα τα κατανείμει σε ομάδες. Επίσης, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόκλητος, καθώς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διάβας (Μ.Ε.ΕΣ), κα. Ευθυμία Τσιαντή, θα δωρίσουν στη βιβλιοθήκη διάφορα βιβλία. Οποιοσδήποτε, θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται βιβλία ή να κάθεται στον χώρο της βιβλιοθήκης και να μελετάει. 

 

 

 

 • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Το επόμενο διάστημα, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που αφορούν το κατηχητικό, όπως εργαστήρι ζωγραφικής, διαγωνισμοί ζωγραφικής, διαγωνισμοί ποιημάτων, θέατρο σκιών, δενδροφυτεύσεις, δράσεις για το περιβάλλον, εκδρομές.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

 

 

 • ΚΥΚΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Κάθε Δευτέρα, όπως και κάθε χρονιά, η κυκλάρχισσα κ. Νίνα Λιάπη, εκ της Μητροπόλεως μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θα συζητά με τις γυναίκες της ενορίας θέματα μέσα από την Καινή Διαθήκη. 

 

 

 

 • ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΑΝΔΡΩΝ: Δύο (2) φορές τον μήνα (Σάββατο), στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θα πραγματοποιούνται Συνάξεις γυναικών και ανδρών, στις οποίες θα συζητιούνται θεολογικά θέματα. Κατά την φετινή περίοδο, το θέμα που θα μας απασχολήσει αφορά τα τελούμενα στη Θεία Λειτουργία και η Θεία Ευχαριστία ως το κατεξοχήν μυστήριο της Εκκλησίας. Στη Θεία Λατρεία, τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Όλα περιέχουν συμβολισμούς. Είναι ευκαιρία ο πιστός να γνωρίσει τι συμβολίζει το κάθε τι, για ποιο λόγο γίνεται η κάθε κίνηση, τι προτυπώνεται κ.ο.κ. Οι συζητήσεις μας θα περιλαμβάνουν διηγήσεις θαυμάτων από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Σκοπός είναι η κατανόηση των τελουμένων και η καλύτερη προετοιμασία για τη βίωση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

 

 

 

 • ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ: Κατά τις περιόδους της Σαρακοστής των Χριστουγέννων και της Μεγάλης Σαρακοστής, θα πραγματοποιούνται ομιλίες πνευματικού ενδιαφέροντος από θεολόγους κληρικούς, ιερομονάχους, και θεολόγους καθηγητές, ως συνέχεια των ομιλιών που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του παρόντος έτους στο Ναό μας.

 

 

 

 • ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ: Κατά διαστήματα (π.χ. μία φορά στο τρίμηνο), θα προσκαλούνται ομιλητές (ιστορικοί, ιατροί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι, κι άλλοι επιστήμονες), οι οποίοι θα ενημερώνουν τους πιστούς για θέματα που άπτονται της επιστήμης τους. Για παράδειγμα, ιστορικά θέματα (π.χ. με αφορμή την 25η Μαρτίου, την άλωση της ΚΠόλεως), ιατρικά (ιδίως για την τρίτη ηλικία), παιδαγωγικά, κοινωνιολογικά (για γονείς, παιδιά), θέματα επικαιρότητας κ.ά.

 

 

 

 • ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ: Αγωνιούμε για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια και δεν απλώνουν το χέρι. Οργανώνουμε και ενισχύουμε το Φιλόπτωχο. Σκοπός μας είναι με αγάπη, πολύ διάκριση και ησυχία, να διεξαχθεί το έργο αυτό από ευλαβείς πιστούς που θα αποτελούν τα μέλη του Φιλόπτωχου Ταμείου. Εκτός από το χρηματικό ποσό που θα δίνεται σε όσους έχουν ανάγκη, κατά διαστήματα (και ιδίως τις μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα), θα δίνονται ως δωρεές ρούχα, τρόφιμα, είδη για το σπίτι. Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να κινηθούν επιχειρηματίες, που θα ενισχύσουν με τη συνδρομή τους όσες οικογένειες χρειάζονται βοήθεια.

 

 

 

 • ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ: Κατά την περίοδο της Μ. Σαρακοστής (2019), ξεκίνησε η λειτουργία ενοριακής χορωδίας του Ιερού Ναού, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη – Πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής κ. Ευθυμίου Παπάντου. Η χορωδία για πρώτη φορά απέδωσε τα Εγκώμια του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή. Με τον καιρό η χορωδία θα οργανωθεί καλύτερα και θα πλαισιώνει ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

 

 

 

 • ΕΚΔΡΟΜΕΣ: Εκδρομές θα γίνονται με τον Κύκλο των γυναικών, τις Συνάξεις γυναικών – ανδρών και το κατηχητικό. Οι εκδρομές θα αφορούν ταξίδια τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό (π.χ. Κων/πολη). 

 

 

 

 • 5ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από φέτος (Οκτώβριος 2019), οι 5ήμερες εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Δημητρίου γίνονται θεσμός. Κάθε μέρα θα δίνεται η ευκαιρία, στους πιστούς, να συμμετέχουν στα λειτουργικά δρώμενα της ενορίας. Οι εκδηλώσεις των πέντε (5) ημερών έχουν ως εξής: Πρώτη ημέρα – Ιερά Αγρυπνία, Δεύτερη ημέρα – Ομιλία από θεολόγο κληρικό, Τρίτη ημέρα – Ευχέλαιο, Τέταρτη ημέρα – Πανηγυρικός Εσπερινός, Πέμπτη ημέρα – Θεία Λειτουργία, Ιερά Παράκληση.

 

 

 

 • 5ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ & ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ: Από το επόμενο έτος, καθιερώνονται 5ήμερες εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα. Στη Διάβα υπάρχει το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και ο καινούριος περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Οι ως άνω Ιεροί Ναοί πανηγυρίζουν στις 26 και 27 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις των πέντε (5) ημερών έχουν ως εξής: Πρώτη ημέρα – Ευχέλαιο, Δεύτερη ημέρα – Ιερά Αγρυπνία, Τρίτη ημέρα – Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Παρασκευής, Τέταρτη ημέρα – Θεία Λειτουργία & Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Παντελεήμονα, Πέμπτη ημέρα – Θεία Λειτουργία & Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο.

 

 

 

 • ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Εφημέριος της ενορίας, θα ενημερώνει κάθε έξι (6) μήνες τους πιστούς για τα οικονομικά του Ιερού Ναού. Δηλαδή, τις δωρεές που δίνονται, τις αγορές στις οποίες προβαίνουμε, τα έργα που λαμβάνουν χώρα στους δύο Ναούς και στα εξωκλήσια. Σεβόμαστε τα χρήματα που καταθέτουν στο παγκάρι οι πιστοί, από το περίσσευμα ή το υστέρημα τους, και τους ενημερώνουμε για τη διάθεσή τους. Στις δύσκολες ημέρες που περνούμε, οι πιστοί είναι απαραίτητο να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους.

 

 

 

 • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΑΒΑΣ (ΜΕΕΣ): Η Εκκλησία ξεκίνησε από φέτος συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διάβας. Συνεργαζόμαστε με αγάπη και διάκριση στους ρόλους μας, με την Πρόεδρο του Συλλόγου, κα. Ευθυμία Τσιαντή, και τα Μέλη του Συλλόγου, για τη διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Δημητρίου. Ευελπιστούμε σε συνέχεια αυτής της συνεργασίας και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο. Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε το αίσθημα της αγάπης, της συνύπαρξης, της συναλληλίας και να συνυπάρξουμε όλοι μαζί ενωμένοι στον κοινό μας τόπο, τη Διάβα μας.

 

 

 

 • ΕΝΟΡΙΑΚΟ SITE Ή BLOG: Δημιουργία ενοριακού site ή blog. Μέσα από αυτό, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την ιστορία του τόπου, την ενορία του Αγίου Δημητρίου, τους Ιερούς Ναούς, τις δραστηριότητες της ενορίας, για διάφορες ενημερώσεις και ανακοινώσεις της ενορίας, τα στοιχεία επικοινωνίας, τις Ιερές Μονές των Μετεώρων, και θα έχει πρόσβαση σε φωτογραφικά άλμπουμ. Αυτό το εγχείρημα συμβάλει στη γνωριμία με την ενορία, αλλά και στην άμεση ενημέρωση των πιστών για τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

 

 

 

 • ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε.: Δεν αντιμετωπίζουμε με καχυποψία το διαδίκτυο (internet). Αντίθετα, μέσα από τα τοπικά έντυπα και διαδικτυακά Μ.Μ.Ε. ενημερώνουμε τους πιστούς της Διάβας, της Καλαμπάκας και του Νομού μας, για τις δραστηριότητες και την ποιμαντική της ενορίας μας. Τα τοπικά Μ.Μ.Ε., πάντοτε, στέκονται δίπλα μας και προβαίνουν σε αναρτήσεις των ενημερώσεων της ενορίας μας και τους ευχαριστούμε θερμά, καθώς η συμβολή τους στην ενημέρωση είναι τεράστια.

 

 

Επίλογος… συνέχειας

«Πιστεύω ότι πλέον δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να δρα ξεκομμένη από την ίδια την ανθρώπινη κοινωνία και πραγματικότητα. Η Εκκλησία του σήμερα καλείται να δώσει ένα νόημα ζωής και ελπίδας σε έναν κόσμο, ο οποίος κινείται προς το μέλλον, όχι με κριτήρια ηθικιστικών οδηγιών ή κατευθύνσεων αλλά με όρους και προϋποθέσεις υπαρξιακών δεδομένων… Υπερβαίνουσα η Εκκλησία την ξύλινη γλώσσα των επαναληπτικών οδηγιών προς τους νέους ή τους γέροντες και του καθωσπρεπισμού, πρέπει να ανοίξει τους ορίζοντες των ενδιαφερόντων της και με σύγχρονη γλώσσα, και λεξιλόγιο καλείται να δώσει τα στοιχεία με τα οποία θα νοηματοδοτήσει το περιεχόμενο και την αξία της ζωής του αύριο. Χρειάζεται να συμβάλλει ώστε ο άνθρωπος του αύριο να μάθει να συν-κοινωνεί με τον άλλον, να συν-βιώνει με την διαφορετικότητα, να συνδιαλέγεται με την ετερότητα» (Χρυσοστόμου Σαββάτου, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκκλησία και Κοινωνία, Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, Καλαμάτα, 2017).

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

Τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.