Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για τη μη συγκρότηση προεδρείου της ΕΛΜΕΤ

Τα «παιχνίδια» που παίζονται τόσους μήνες (από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα) στις πλάτες των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

0 347

Τα «παιχνίδια» που παίζονται τόσους μήνες (από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα) στις πλάτες των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Τα «παιχνίδια» που παίζονται τόσους μήνες (από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα) στις πλάτες των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της Πρωτοβουλίας και της Αγωνιστικής Κίνησης έχουν αναδείξει το ρόλο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στη μη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΕΛΜΕΤ.

Δεν είναι βέβαια καινούριο φαινόμενο. Το ίδιο έργο έχει ξαναπαιχτεί. Μόνο που πάντα χαμένοι είναι το κίνημα και οι συνάδελφοι.

Πάγια θέση του ΠΑΜΕ στη συγκρότηση του Προεδρείου των σωματείων είναι αυτή να γίνεται σε αντιπροσωπευτική αναλογική βάση, οι θέσεις δηλαδή του προεδρείου να καταλαμβάνονται από τις παρατάξεις με τη σειρά, ανάλογα με τη θέση που πήραν στις εκλογές, για να εκφράζεται η βούληση των συναδέλφων που ψήφισαν και για να λειτουργήσει το σωματείο.

Κι ενώ στα λόγια όλες οι παρατάξεις, μετά και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, συμφωνούν με την πρόταση του ΠΑΜΕ, στην πράξη κωλυσιεργούν εφαρμόζοντας παρελκυστική πολιτική .

Η ΔΑΚΕ, που έχει την πλειοψηφία και πρωτίστως φέρει την ευθύνη, στην αρχή συνέδεσε (!) τη συγκρότηση προεδρείου με την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής των καθηγητών στην ΕΛΜΕΤ μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (μέσω του μισθού) . Πρόκειται για επικίνδυνη άποψη, διαλυτική για το συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απέρριψε σθεναρά την πρόταση αυτή. Η ένταξη του εργαζόμενου στο σωματείο του γίνεται σε εθελοντική βάση, δηλώνει την απόφασή του να είναι συνδικαλισμένος και να παλέψει συλλογικά για τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να γίνεται υποχρεωτικά και μάλιστα μέσω του εργοδότη, του κράτους. Η απόδοση της συνδρομής στο σωματείο επιβεβαιώνει αυτή την απόφαση, είναι πολιτική πράξη. Είναι συνεισφορά από το υστέρημα, για το συλλογικό αγώνα.

Στη συνέχεια η ίδια παράταξη, εγκαταλείποντας την πρόταση αυτή, έθεσε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση προεδρείου τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, γνωρίζοντας όμως πως ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Κίνησης είχε δηλώσει την επιθυμία να μη συμμετάσχει στο προεδρείο, αλλά να είναι απλό μέλος (αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποποιείται των ευθυνών). Ας σημειωθεί πως είναι ο ίδιος εκπρόσωπος που την προηγούμενη χρονιά κοπτόταν για προεδρείο σύγκλισης (προγραμματικό προεδρείο).

Επομένως, η πρόταση της ΔΑΚΕ έπεφτε στο κενό και η συγκρότηση προεδρείου αναβαλλόταν για… το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο… Ύστερα μάλιστα και από τις χτεσινές κοκορομαχίες μεταξύ Πρωτοβουλίας και ΔΑΚΕ, η τελευταία αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. πριν καν αυτή ξεκινήσει. Μήπως συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, έχοντας εξασφαλίσει μια εκλογική πελατεία για να πάρετε τις θέσεις, αδιαφορείτε για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος;

Ευθύνη όμως έχει και η παράταξη της Πρωτοβουλίας, η οποία τούτη τη φορά εγκατέλειψε την πρότασή της για «αριστερό» προεδρείο και συντάχθηκε με την πρόταση του ΠΑΜΕ. Μήπως, επειδή έγινε φανερή πλέον η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν μπορεί να τη χρεωθεί; Μήπως, κάνοντας ελιγμούς, ξεπλένει το παρελθόν της λέγοντας ότι ποτέ δεν ήταν εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής; Άλλωστε πώς να υπερασπιστεί πια το αριστερό προεδρείο, όταν η «αριστερή» κυβέρνηση υλοποιεί δια πυρός και σιδήρου την πιο βάρβαρη πολιτική που γνώρισε ο τόπος;

Φαίνεται λοιπόν πως η καθυστέρηση τους βολεύει όλους μια χαρά. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι προ των πυλών. Ωστόσο, παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, τα βρίσκουν μεταξύ τους, όταν στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν όλοι μαζί και συνεργάζονται με το Εργατικό Κέντρο, του οποίου οι «αμαρτωλές παρατάξεις» της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ έσυραν το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σε τακτικές και μεθόδους όπου τα δικαστήρια αντικαθιστούν τις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος. Τακτικές όπου οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να καθαιρούν από τα όργανα του εργατικού κινήματος εκλεγμένους συνδικαλιστές όπως της ΔΑΣ .

Αλήθεια ποιον βοηθάει τελικά αυτή η στάση των εκλεγμένων στο Δ.Σ της ΕΛΜΕΤ; Συμβάλλει στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. για να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος για ασφαλιστικό; Βοηθά τους συναδέλφους, όταν καταργείται η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, όταν καταργούνται τα Τμήματα Ένταξης των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, όταν απολύονται συνάδελφοι των Κ.Δ.Β.Μ. και δεν κουνιέται φύλλο από την ΕΛΜΕΤ;

Αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων όσους έχουν επιλέξει να παίζουν σε διπλά συστημικά ταμπλώ (καιροσκόποι λέγονται).

Εμείς οι εκπαιδευτικοί στο δρόμο του κοινού ταξικού αγώνα, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες μας, όλοι μαζί, με εργάτες και υπαλλήλους , φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, νεολαία, μέσα από το σωματείο μας έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να ανατρέψουμε αντιλαϊκές πολιτικές, μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον αγώνα, με συμμαχίες και με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, που τόσο βάναυσα βλέπουν τη ζωή τους να ρημάζεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να προβληματιστούν, να πάρουν θέση για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που είναι διαταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ και θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και στη δουλειά τους και στην υπόλοιπη ζωή τους, να παίρνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ετοιμαστούν για 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και άλλες μορφές πάλης, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νόμο – λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr