Το παρόν βίντεο αποτελεί απόσπασμα ομιλίας του μακαριστού γέροντος Δωροθέου στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη Σμαραγδή Καράγιωργα. Ο π. Δωρόθεος μοιράζεται μαζί μας τα προσωπικά του βιώματα και την ιδιαίτερη γνωριμία του με τον Αββά Δωρόθεο, του οποίου έλαβε το όνομα κατά τη μοναχική του κουρά το 1992:
Εγώ πήρα το όνομα αυτό στη μοναχική μου κουρά το 1992 και μου δωρήθηκε ένα βιβλίο τότε από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Καρέα, το μοναδικό βιβλίο που υπήρχε τότε για τον Αββά Δωρόθεο…Εγώ τότε δεν τον πολυήξερα τον Αββά Δωρόθεο και
ο γέροντάς μου τότε μου είπε “σου δίνω αυτό το όνομα και ελπίζω να γίνεις και εσύ δώρο του Θεού”. Άρχισα να το μελετάω, να δω ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος του οποίου φέρω και το όνομα και ο οποίος δεν είναι και πάρα πολύ γνωστός…και μελέτησα το βιβλίο του και όλα τα έργα του, για χρόνια διάβαζα τα έργα του στην καθημερινότητά μου. Ένα διάστημα σαν δόκιμος μοναχός, αλλά και αργότερα, είχα τρία βιβλία δίπλα μου: Την Αγία Γραφή, την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναίτου και τις διδαχές του Αββά Δωροθέου…μόνο αυτά τα τρία διάβαζα, τίποτα άλλο…Με βοήθησαν πάρα πολύ αυτές οι διδαχές να καταλάβω τα πνευματικά. Βέβαια μαζί με την εξομολόγηση και την καθαρή ζωή, αλλά με βοήθησαν πάρα πολύ αυτά τα έργα να καταλάβω τί σημαίνει να ζεις μία πνευματική ζωή. Γιατί ξέρετε…Το να είσαι Χριστιανός σήμερα είναι να ζεις σε έναν κόσμο μέσα στον κόσμο…Είμαι ευγνώμων στον Αββά Δωρόθεο που βοήθησε την ταπεινή και αμαρτωλή ψυχή μου να καταλάβω μερικά πράγματα από τα πνευματικά και να έχω μια μικρή ελπίδα ότι το έλεος του Θεού θα σώσει και τη δική μου ψυχή….
Ο μακαριστός π. Δωρόθεος υπήρξε πράγματι ένα δώρο Θεού στον κόσμο. Να έχουμε όλοι την ευχή και τις πρεσβείες του!
Ο μακαριστός π. Δωρόθεος έχει εκπονήσει διπλωματική εργασία με τίτλο “Ορθόδοξο δόγμα και ασκητική ζωή στον Αββά Δωρόθεο”, την οποία δύναται ο καθένας να μελετήσει ελεύθερα στον κάτωθι σύνδεσμο:
Ολόκληρη η ομιλία του γέροντος Δωροθέου στο ραδιοφωνικό σταθμό της εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία και αναφέρεται εκτενώς στη δογματική και την ασκητική των έργων του Αββά Δωροθέου: