Φόβοι πως το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά – Αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες

1 5.085

Επίπεδα ρεκόρ καταγράφουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον μήνα Ιούνιο.

Πρόκειται για ένα δυσοίωνο σημάδι στην κλιματική κρίση καθώς το 2023 τείνει να γίνει η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι προκαταρκτικές παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες που λήφθηκαν μέχρι στιγμής τον Ιούνιο είναι σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί προηγουμένως για τον ίδιο μήνα, πηγαίνοντας πίσω στο 1979, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian.

Αν και ο μήνας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μπορεί να μην σημειωθεί νέο ρεκόρ τον Ιούνιο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα μοτίβο ενίσχυσης της παγκόσμιας θέρμανσης που θα μπορούσε φέτος να οδηγήσει στην πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2016 .

Οι μακροπρόθεσμες συνθήκες θέρμανσης που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων θα δώσουν πιθανότατα μια περαιτέρω ώθηση θερμότητας μέσω του Ελ Νίνιο, ενός φυσικά επαναλαμβανόμενου φαινομένου όπου τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού θερμαίνονται, προκαλώντας συνήθως την αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) δήλωσε ότι οι συνθήκες Ελ Νίνιο είναι πλέον παρούσες και θα «ενισχύονται σταδιακά» στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Μάικλ Μαν, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είπε ότι η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο θα επιδεινωθεί από ένα γεγονός που συνήθως προσθέτει μεταξύ 0,1C και 0,2C στη συνολική παγκόσμια θερμοκρασία.

«Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας της επιφάνειας είναι στα επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ αυτή τη στιγμή και το 2023 θα είναι σχεδόν σίγουρα η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Μαν.

Σύμφωνα με μια ενημέρωση που εκδόθηκε από το Noaa την Τετάρτη, ο κόσμος είχε τον τρίτο θερμότερο Μάιο σημειώνοντας τον περασμένο μήνα ρεκόρ θερμοκρασίας 174 ετών, με τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική να έχουν αμφότερες τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Noaa είναι πιο προσεκτική σχετικά με τις προοπτικές ενός ετήσιου ρεκόρ θερμότητας το 2023, τοποθετώντας τις πιθανότητες περίπου στο 12%, αλλά έχει δηλώσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρονιά θα καταταγεί στις 10 πιο θερμές χρονιές και πολύ πιθανόν να είναι στην πρώτη πεντάδα.

 

Πηγή: skai.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
  1. Λαμπης λέει

    Η μακακια παει σύννεφο….

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr