Φίμωση και αιματουρία – Βρείτε την καλύτερη αντιμετώπιση για αυτές τις διαταραχές

Δύο πολύ συχνά περιστατικά που χρειάζονται τη συμβολή του ουρολόγου είναι η φίμωση και η αιματουρία.

0 178

Δύο πολύ συχνά περιστατικά που χρειάζονται τη συμβολή του ουρολόγου είναι η φίμωση και η αιματουρία.

Δύο πολύ συχνά περιστατικά που χρειάζονται τη συμβολή του ουρολόγου είναι η φίμωση και η αιματουρία. 

Η πρώτη παρατηρείται στα αγόρια με τη γέννηση και αφορά την κάλυψη του πέους από την ακροποσθία και η άλλη είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθήσεις.

Φίμωση – Πότε είναι φυσιολογική και πότε παθολογική

Ως φυσιολογική φίμωση ορίζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το αγόρι γεννιέται έτσι. Η αποκάλυψη της βαλάνου γίνεται σταδιακά, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις στην αρχή της εφηβείας.

Ως παθολογική φίμωση ορίζουμε την κατάσταση εκείνη που επιβαρύνει κατά πολύ την υγεία του αγοριού ή άνδρα αν δεν αντιμετωπιστεί από τον ουρολόγο. Δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει είναι η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση ακόμα και μία δυσπλασία στο πέος.

Η φίμωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Πρώτες στη λίστα είναι οι συνεχόμενες φλεγμονές και μυκητιάσεις, το σάκχαρο, ένας τραυματισμός που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τέλος, η παθολογική φίμωση συνήθως προκύπτει σε άνδρες που έχουν κάνει σε περιτομή ή έχουν αναπτύξει βαλανίτιδα. Βαλανίτιδα ονομάζουμε την αδυναμία εμφάνισης της ακροποσθίας, η οποία κάνει δύσκολο και τον καθαρισμό της περιοχής ή προκαλεί επώδυνη ούρηση.

Ο γιατρός θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τον ασθενή και με συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση θα αντιμετωπίσει τη φίμωση. Αν γίνει εγχείρηση, η αποκατάσταση είναι εφικτή σε λίγες μέρες.

Αιματουρία – Μπορεί να είναι και επώδυνη;

Πολλοί μπορεί να έχουν δει αίμα στα ούρα τους και να μην έχουν δώσει σημασία επειδή το επεισόδιο δεν επαναλήφθηκε. Η αιματουρία μπορεί να υποδηλώνει μία σοβαρή διαταραχή που σίγουρα χρειάζεται ειδικό γιατρό για να καθοριστεί.

Μπορεί να παρουσιαστεί στην αρχή της ούρησης και μετά κατά την διάρκεια της ούρησης να καθαρίζει, μπορεί να εμφανίζεται προς το τέλος της. Πιθανή αιτία στην τελευταία περίπτωση είναι ο άνδρας να έχει εμφανίσει προστάτη. Όταν παρατηρείται ολική αιματουρία, τότε το φαινόμενο είναι σίγουρα σοβαρό, καθώς το αίμα μπορεί να προέρχεται από το νεφρό ή να είναι αίτιο κάποιο ογκίδιο της ουροδόχου κύστης.

Η σοβαρή αιματουρία συνοδεύεται από πήγματα αίματος, τα οποία πρέπει να φύγουν για να μπορέσει να ουρήσει με ευκολία. Στην επώδυνη αιματουρία ο ασθενής ουρεί με έντονα συμπτώματα από τσούξιμο και κάψιμο.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ουρολόγου – Ανδρολόγου Παντελή Κατσίβα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.