Ερώτηση Βλαχογιάννη με θέμα «Εξορθολογισμός του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, από κοινού

0 275

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, από κοινού

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, από κοινού με ακόμη 14 βουλευτέες της Ν.Δ προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ, με θέμα «Εξορθολογισμός του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών».

Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ζητά να βελτιωθεί το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων σε 72, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών του παρελθόντος, να περιοριστούν οι προσαυξήσεις τους, να μη χάνεται η ρύθμιση για όποιον αδυνατεί να καταβάλλει κάποια δόση, όπως επίσης και να μη λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα, ούτε να ασκούνται ποινικές διώξεις εις βάρος πολιτών, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Επίσης, τονίζοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας, προτείνει να δίνεται μια ”περίοδος χάριτος” 2-3 μηνών, ώστε να μη χάνεται το σύνολο της ρύθμισης εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μίας μηνιαίας δόσης.

Παραθέτουμε την Ερώτηση, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
κ. Ιωάννη Βρούτση
Αθήνα, 03-07-2014

Θέμα : «Εξορθολογισμός του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών
προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Με τη θέσπιση του ν.4152/2013 (ΦΕΚ. 107 Α’/9.5.2013) και την εισαγωγή του προγράμματος «Νέα Αρχή», δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλπ.). Ωστόσο, κατά την εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία το κατέστησαν ουσιαστικά αναποτελεσματικό, διογκώνοντας έτσι το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας, και θέτοντας τους ασφαλισμένους υπό τον κίνδυνο της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, της δεσμεύσεως των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατ’ επέκταση της χρεωκοπίας.
Συγκεκριμένα, βάσει των επίσημων στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ για 260.000 ασφαλισμένους, οι αντίστοιχες προς τον ΟΑΕΕ στα 7 δισ. ευρώ για 370.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, και τέλος οι οφειλές προς τον ΟΓΑ στα 800 εκ. ευρώ.
Η προεκτεθείσα κατάσταση έχει δυστυχώς διαμορφωθεί από τις ατέλειες που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο μικρός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η απώλεια της ρύθμισης στην περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης μιας δόσης, τα πρόσθετα τέλη, καθώς και ο κίνδυνος αναγκαστικών μέτρων, ακόμα και προσωποκράτησης, είναι ενδεικτικές.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα για τη μη εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών, οδηγούνται στην επιλογή μη καταβολής ακόμα και των τρεχουσών εισφορών τους, στις οποίες επίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν. Έτσι, διογκώνεται και το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών, αυξάνοντας συνάμα και το δημοσιονομικό κόστος της χώρας, αφού και πάλι βάσει επίσημων στοιχειών, στον ΟΑΕΕ από το Σεπτέμβριο του 2014 θα χρειαστούν 500 εκ. ευρώ πλέον της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται άλλωστε, πως τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, με συνέπεια την αμετάκλητη υστέρησή τους, εάν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμπολίτες μας οδηγηθούν στην άρση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εξαιτίας της απουσίας ενός αποτελεσματικού προγράμματος ρυθμίσεως των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, που συναντάται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -όπως για παράδειγμα εκείνου της Ιταλίας, όπου ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ανέρχεται στις 120-.
Επομένως, επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και
Επειδή το ισχύον πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει κριθεί για μια σειρά από λόγους αναποτελεσματικό

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον εξορθολογισμό της ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς αποφυγήν και της λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων;
2Γιατί δεν επεκτείνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, με την ταυτόχρονη έκπτωση ως προς τις προσαυξήσεις και την κεφαλαιοποίηση των οφειλών, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση τόσο των παλαιών, όσο και των τρεχουσών εισφορών; Επισημαίνεται η πρόταση του ΙΚΑ, που προβλέπει την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι και τις 31.12.2013, την παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξοφλήσεις από 25% ως και 60%, την κατάργηση του επιτοκίου 8,15% και την αύξηση των μηνιαίων δόσεων στις 72.
3Γιατί δεν δίνεται μια ”περίοδος χάριτος” 2-3 μηνών, ώστε να μη χάνεται το σύνολο της ρύθμισης εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μίας μηνιαίας δόσης;
4Πώς θα ήταν εφικτή η αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμπολίτες μας, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr