Ενίσχυση του δασαρχείου Καλαμπάκας ζητά ο Χατζηγάκης

0 413

Με τον Δασάρχη Καλαμπάκας τον Χρήστο Πίσσια, συναντήθηκε ο Μικέλης Χατζηγάκης ο οποίος προσπαθεί να αναδείξει τα θέματα δασοπροστασίας και φυσικού περιβάλλοντος.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου μας δηλώνουν με τον πιο έντονο τρόπο ότι κάθε χρόνος που περνάει θα είναι και πιο δύσκολος λόγω της κλιματικής αλλαγής που συντελείται.

Το δασαρχείο της Καλαμπάκας το οποίο επισκέφθηκε ο Χατζηγάκης έχει να επιβλέψει πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματά δασικής έκτασης αλλά και παραγωγής δασικών προϊόντων και, από αυτή την άποψη, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά της Δράμας.

Το δασαρχείο Καλαμπάκας έχει να κάνει προσλήψεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία και έχει σήμερα μόλις 28 άτομα – εκ των οποίων μόνο 6 δασολόγοι, και αυτοί μεγάλης ηλικίας.  Συνεπώς, λόγω της μεγάλης έκτασης των δασών και την δυσκολία στην προστασία τους χρειάζεται άμεσα να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

 

Ταυτόχρονα, το δασαρχείο χρειάζεται στήριξη στην υλικοτεχνική υποδομή του. Για παράδειγμα, χρειάζονται οχήματα (π.χ. τζιπ) που να μπορούν να κινούνται μέσα στα δάση αλλά και να αυξηθεί το όριο των χιλιομέτρων για κάθε αυτοκίνητο έτσι ώστε το προσωπικό του δασαρχείου να μπορεί να εκτελεί με επάρκεια τα καθήκοντα του.

 

Επίσης, η πολιτεία πρέπει να φροντίσει να κάνει σύντομα ταχύρρυθμα σεμινάρια στο προσωπικό για την καλύτερη κατανόηση και πληρέστερη εφαρμογή του Νόμου 4872/21 (π.χ. διευκρίνηση των νομικών ζητημάτων έτσι ώστε οι άνθρωποι του δασαρχείου να μπορέσουν να έχουν σαφή εικόνα σε ζητήματα έργων, προμηθειών, κτλ).

 

Τέλος, το δασαρχείο Καλαμπάκας συμβάλει και στη τοπική οικονομία με τη παραγωγή δασικών προϊόντων και σε αυτό το κομμάτι θέλει επίσης στήριξη από την πολιτεία. Για παράδειγμα, το δασαρχείο έχει τον πεστροφογεννητικό σταθμό στον Ασπροπόταμο που εδώ και δύο χρόνια υπολειτουργεί χωρίς να υπάρχει υπάλληλος αφοσιωμένος εκεί. Για αυτό χρειάζεται το λιγότερο δύο εποχιακούς υπαλλήλους και έναν ιχθυολόγο για να λειτουργήσει με επάρκεια. Επίσης, το δασαρχείο έχει το εργοστάσιο ξυλείας το οποίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και σήμερα είναι έτοιμο να κλείσει έχοντας μόνο έναν υπάλληλο. Η στήριξη και του εργοστασίου αλλά και του πεστροφογεννητικού σταθμού είναι απόλυτη ανάγκη γιατί η συμβολή τους στην τοπική, αλλά και την ευρύτερη, οικονομία είναι σημαντική. «Θα είναι κρίμα να αφήσουμε το δασαρχείο στο έλεος του όταν μπορεί να βοηθήσει τόσο πολύ στην οικονομία μας αλλά και στην προστασία των δασών», δηλώνει ο Χατζηγάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των δασαρχείων και να τα στηρίξει τώρα για να προλάβει τα κακά που πιθανώς να μας βρουν του χρόνου ή του παραχρόνου», τόνισε.  

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής:

 

«Μετά από τις πρόσφατες πυρκαγιές, συναντήθηκα με τον Χρήστο Πίσσια, επικεφαλής του 2ου μεγαλύτερου δασαρχείου της χώρας (από πλευράς παραγωγής δασικών προϊόντων και έκτασης υπό επίβλεψη) – αυτό της Καλαμπάκας. Ο διευθυντής του δασαρχείου μου μίλησε για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δασαρχείο (π.χ. προσλήψεις έχουν να γίνουν πάνω από μια 10ετία, πρόβλημα με τα οχήματα και την υλικοτεχνική υποδομή, κτλ) και για την ανάγκη στήριξης τους από την πολιτεία. Παρόλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις, συνομιλώντας με τον δασάρχη και με το προσωπικό διαπίστωσα την αγάπη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τα δάση μας και την ανάγκη να κάνουν σωστά την δουλειά τους έστω και με λιγοστά μέσα. Έχοντας κάνει δεκάδες επισκέψεις σε φορείς και οργανισμούς του δημοσίου μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που απλά σου αναφέρουν τα όποια προβλήματα και τους ανθρώπους που «πονάνε» την δουλειά τους. Που έχουν πραγματική αγάπη και πηγαίο ενδιαφέρον για αυτό που κάνουν. Και οι άνθρωποι που είδα εκεί ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Ευτυχώς. Ωστόσο, η αγάπη τους δεν φτάνει. Χρειάζονται και βοήθεια. Πως να επιβλέψουν σωστά, με τα λίγα άτομα που έχουν, πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης; Πως να λειτουργήσει σωστά το εργοστάσιο ξυλείας – που κάποτε ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα – με ένα υπάλληλο; Πως να λειτουργήσει ο πεστροφογεννητικός σταθμός στον Ασπροπόταμο χωρίς κανένα υπάλληλο; Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δασαρχεία. Η κλιματική αλλαγή είναι μια νέα άγρια πραγματικότητα και άμα δεν δώσουμε βάση στην πρόληψη στηρίζοντας τα δασαρχεία μας μην απορούμε για τις καταστροφές που θα έρθουν. Σε ότι με αφορά θα μεταφέρω τα προβλήματα και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να στηρίξω τα δασαρχεία». 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr