Εμβόλιο AstraZeneca: Τι πρέπει να κάνουν όσοι αναμένουν τη 2η δόση – Τι σημαίνει αλλαγή εμβολίου
Ανησυχία και προβληματισμό σε χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ήδη εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα να χορηγείται πλέον στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Η επιχειρηματολογία της Επιτροπής εστιάζεται στο γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες λόγω του υψηλού ιικού φορτίου στη χώρα, το όφελος ήταν μεγαλύτερο με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca από ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση που μπορεί να ήταν εξαιρετικά σοβαρός.
Όμως πλέον χιλιάδες συμπολίτες μας – κοντά 470.000 – έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και αναμένουν τη δεύτερη δόση. Γεγονός βέβαια που προκαλεί εύλογη ανησυχία.
Η ειδοποίηση
Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει πως παραμένει η σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της ανεπιθύμητης ενέργειας της θρόμβωσης είναι εξαιρετικά σπάνια στη δεύτερη δόση, καθώς αντιστοιχούν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.
Ωστόσο όσοι επιθυμούν να αλλάξουν το εμβόλιο και έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.
Ποιοι εξαιρούνται
Όμως υπάρχουν και συμπολίτες μας που πρέπει να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με την AstraZeneca, καθώς φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.
Ειδικότερα εξαιρούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca:
Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Αλλαγή εμβολίου – Τι σημαίνει
Όμως φαίνεται ότι η αλλαγή του εμβολίου στη 2η δόση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς η ανοσοποίηση που επιτυγχάνεται δεν είναι πλήρης.
Όπως εξήγησε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: «Δεν ξέρουμε πόσο καλή θα είναι η ανοσοαπόκρισή τους με μία δόση ενός διαφορετικού φαρμάκου και δεν υπάρχει σκέψη για τρίτη δόση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος εξήγησε ότι «η ανοσία αποκτάται με το να κάνεις τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Αυτό λέει η Επιτροπή, να το πούμε ξεκάθαρα. Δηλαδή είναι καλύτερο το αποτέλεσμα στην ανοσία όταν η δεύτερη δόση γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. Δεν πετυχαίνεις το ίδιο αποτέλεσμα ή τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε, δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη, αν αλλάξεις το εμβόλιο».
Τέλος να σημειωθεί ότι όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.
ethnos.gr – Δήμητρα Ευθυμιάδου