Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Δημ. Σχολείου Καλαμπάκας στην Αθήνα

0 600

Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα διήμερη Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησαν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας την Τετάρτη 16 και Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ασκεί τα καθήκοντα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και οι μαθητές με τους συνοδούς τους ξεναγήθηκαν σε όλες τις αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν την αίθουσα συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών, το χώρο συνάντησης με τους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την Προεδρεία της Δημοκρατίας και το χώρο δεξιώσεων βράβευσης και απονομής μεταλλείων σε αθλητές και σε άλλα άτομα ειδικών περιπτώσεων που βραβεύονται από τον Πρόεδρο.

Η συνέχεια του προγράμματος περιλάμβανε ξεναγήσεις και ενημερώσεις από τον Διευθυντή του σχολείου αρχικά στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο όπου στεγάζονται σε ένα τριώροφο κτίριο όλα τα ιστορικά εκθέματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (στρατός, ναυτικό και αεροπορία).

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο («Παναθηναϊκό») όπου οι μαθητές εισήλθαν στο χώρο του σταδίου που διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, μετά από μακρά διακοπή τους και την οριστική κατάργησή τους από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 393 μ.Χ καθώς ιστορικά διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ και στους αγώνες αυτούς τερμάτισε πρώτος στο μαραθώνιο ο Έλληνας Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

Η επόμενη ξενάγηση περιλάμβανε το Ζάππειο Μέγαρο που χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές έχοντας 25 εκθεσιακά δωμάτια συνολικής έκτασης 984 μ² καθώς μετά από τη μεταπολίτευση το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών.

Απέναντι ακριβώς από το χώρο του Ζαππείου βρίσκονται οι Στήλες του Ολυμπίου Διός, όπου ο ναός θεμελιώθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και αποπερατώθηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό το 2ο αιώνα μ.Χ. που ήταν μεγάλος θαυμαστής του ελληνικού πολιτισμού. Είχε 104 κολώνες και σώζονται σήμερα οι 15.

Το πρόγραμμα της ημέρας συνεχίστηκε με επίσκεψη στον εκπληκτικό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ύψος του Φαλήρου μοναδικής κατασκευής και ανάπτυξης «πράσινων κτιρίων» με μοντέρνα αρχιτεκτονική του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano, στηριζόμενο σε υλικά όπως το γυαλί, το ξύλο, το μέταλλο, στην ενσωμάτωση των καθαρών γραμμών στον περιβάλλοντα χώρο σε συνδυασμό με το υδάτινο στοιχείο. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενείται η Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος καθώς και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η θέα του από την οροφή του κτιρίου προς το Σαρωνικό κόλπο και προς την Αθήνα είναι μοναδική.

Το βράδυ της Τετάρτης οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, όπου αρχικά τους έγινε ιστορική ενημέρωση από την ξεναγό της Βουλής για την κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου. Οδηγήθηκαν στη συνέχεια στην αίθουσα του μουσείου που φέτος είναι αφιερωμένη στον Ρήγα Φεραίο. Ξεναγήθηκαν στις διάφορες αίθουσες των επιτροπών της Βουλής, στα γραφεία του Προέδρου της Βουλής, στην αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και στην  αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι μαθητές και συνοδοί συναντήθηκαν με βουλευτές του νομού μας που τους υποδέχτηκαν, τους χαιρέτησαν και συνομίλησαν μαζί τους κατά την είσοδο τους στη Βουλή όπως η κ. Παπακώστα Κατερίνα και ο κ. Λιούτας Αθανάσιος. Αποχωρώντας από τη Βουλή παρακολούθησαν την αλλαγή των ευζώνων της Προεδρικής φρουράς εμπρός από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η επόμενη ημέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Ακρόπολη Αθηνών όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του σχολείου για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα απολαμβάνοντας τα μοναδικά δημιουργήματα της αρχαιότητας, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, καθώς προσέρχονται άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης να τα δουν και να τα απολαύσουν.

Η συνέχεια της ημέρας περιλάμβανε επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συνομιλία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο όπου αρχικά ο Διευθυντής ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αποδοχή της συνάντησης μαζί του και με τη σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη των μαθητών και τους μίλησε για τις γνώσεις που καλούνται να αποκτήσουν, ενώ τους συμβούλευσε να είναι καλοί μαθητές, να μην απογοητεύονται εύκολα σε κάθε δυσκολία και να διαβάζουν ώστε να πλουτίσουν τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απλότητα του Αρχιεπισκόπου και ο Διευθυντής του Σχολείου αφού τον ευχαρίστησε θερμά για τις συμβουλές του δίνοντας του κάποια συμβολικά δώρα της περιοχής μας παίρνοντας την ευχή του και ένα φυλαχτό όπως και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές και συνοδοί.

Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με ξενάγηση στο Υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αλλά το σχολείο συνάντησε ένα σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης λόγω πορείας στο κέντρο της Αθήνας με κυκλοφοριακό πρόβλημα φθάνοντας καθυστερημένα στο Υπουργείο Παιδείας. Εκεί τους υποδέχτηκε η νέα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης κ. Γκίκα Αναστασία η οποία αφού τους χαιρέτησε συνομίλησε αρκετή ώρα με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη που διεξάγουν στο χώρο του ΥΠΑΙΘ.  Ο Διευθυντής της παρέδωσε ένα δώρο προσκαλώντας την στην πόλη μας όπως και την Υπουργό Παιδείας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη έκλεισε με ξενάγηση των μαθητών στο Μουσείο του Υπουργείου Παιδείας που δημιουργήθηκε με έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Χρήστος Καραγεώργος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.