Εκπαιδευτική Δράση με τη Βιβλιοσκευή «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922» με την Γ΄ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας

0 186

Τη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση με τη Βιβλιοσκευή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι» με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας.

Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν τα ιστορικά γεγονότα και να μάθουν τις ολέθριες συνέπειες της Σύμβασης για την Ανταλλαγή των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών, επίσης γνωστή ως Σύμβαση της Λωζάνης, που υπογράφηκε το 1923. Αρχικά, παρακολούθησαν βίντεο με θέμα τον διωγμό και την Καταστροφή της Σμύρνης, το οποίο περιελάμβανε προφορικές μαρτυρίες προσφύγων, και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ανάγνωση αποσπάσματος από το βιβλίο «Μέλη και Μελέκ» της συγγραφέως Βάνας Μαυρίδου, στο οποίο αποτυπώνονται τα συναισθήματα των παιδιών που βίωσαν το τραγικό γεγονός του βίαιου εκπατρισμού.

Στη συνέχεια, έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τον αγώνα της επιβίωσης, ακολουθώντας τις διαδρομές χιλιάδων τραυματισμένων, ψυχικά και σωματικά, Μικρασιατών προς τις νέες πατρίδες, οι οποίοι προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Ευχαριστούμε το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας για τη συνεργασία.

 

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr